DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
De ældre fik fornemmelsen af at cykle rundt i et landskab, mens de i virkeligheden befandt sig i plejehjemmets motionsrum. Foto: AAU.

Virtual reality får ældre til at motionere

Et par briller og en fjernsynsskærm foran motionscyklen gav ældre mere lyst til at røre sig, konkluderer forskningsprojekt

KØBENHAVN: Det er ikke kun skolebørn på Pokemonjagt, der kan lokkes til at få mere motion ved hjælp af virtual reality-teknologien. Også ældre på plejehjem kan motiveres til at være mere aktive og holde sig i form med den nye teknologi.

Det viser et phd-projekt fra Aalborg Universitet (AAU).

21 ældre på det københavnske plejehjem Akaciegården deltog i forsøget, hvor der blev sat store tv-skærme op foran motionscyklerne i aktivitetsrummet. Mens de cyklede, kørte de gennem forskellige virtuelle landskaber på tv-skærmen.

Cyklerne var sat sammen med skærmene, så den fart, de ældre cyklede med, afspejlede den hastighed, de bevægede sig igennem landskabet med.

Trådte ekstra hårdt i pedalerne
- Forsøget viste, at de ældre var rigtig glade for den oplevelse, de fik ud af det, fortæller Jon Ram Bruun-Pedersen fra Multisensory Experience Lab på AAU København.

- De levede sig meget ind i det og følte det, som om de skulle træde ekstra hårdt i pedalerne for at komme op ad bakke på skærmen - også selv om de reelt ikke blev udsat for hårdere modstand på cyklen, fortæller han.

I næste del af forsøget gjorde Jon Ram Bruun-Pedersen oplevelsen endnu mere intens. Her udstyrede han de ældre med Virtual Reality-briller - en slags dykkermaske med små skærme foran øjnene, der giver en fornemmelse af at blive ført ind i en anden verden, fordi man kan se sig omkring i landskabet. Når man drejer hovedet, svarer fornemmelsen til, at man ser sig omkring i virkeligheden - man kan se ud over kanten på bjerget, se fuglene flyve på himlen over sig og bevæge sig frit rundt mellem bygninger, planter og træer.

- Vi havde sat forsøget op, så deltagerne kunne køre i de samme landskaber, som de kendte fra skærmene. De tog forbløffende godt imod oplevelsen, fortæller Jon Ram Bruun-Pedersen.

Motion og livskvalitet
Ud fra de interviews, Jon Ram Bruun-Pedersen gennemførte med deltagerne, kan man læse, at de ældres lyst til at bruge motionscyklerne er blevet markant større.

De gavnlige effekter af at bruge Virtual Reality til ældre begrænser sig ikke nødvendigvis til at få dem i bedre fysisk form. Jon Ram Bruun-Pedersen nævner selv den forøgede livskvalitet ved at 'komme ud' og opleve noget.

- Det kan godt være, at du ikke kan gå ud af plejehjemmet og tage et fly til Mallorca eller en bus til Harzen, men derfor kan man godt opleve, hvordan det er at gå en tur i bjergene eller besøge nogle af verdens store seværdigheder. Det kunne også være at man gerne ville gå en tur i sit barndomskvarter eller andet, der har haft stor betydning for en. De muligheder er der med Virtual Reality, siger han.

Forsøget på Akaciegården blev gennemført tidligere i år. Siden er Jon Ram Bruun-Pedersen blevet kontaktet af de fysioterapeuter, han arbejdede sammen med, som nu vil bruge virtual reality i deres træningsprogrammer for ældre fremover.

Både beboere på plejehjemmet og en række pårørende har ligeledes efterspurgt, at teknologien kan blive fast inventar i motionsrummet.

   ak

 

 
Jon Ram Bruun-Pedersen med motionscykel, hovedtelefoner 
og Virtual Reality-briller.  
Foto: Jakob Brodersen, AAU.