DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: AA Abaca, Ritzau Scanpix

Vestager i dobbeltjob forsætter som konkurrencekommissær

Den danske EU-kommissær får ansvar for det digitale, men beholder også sit hidtidige konkurrenceområde.
10. SEP 2019 12.52

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager får to ansvarsområder som ledende viceformand for EU-Kommissionen, når den tiltræder i ny skikkelse pr. 1. november. Dels kommer hun til at stå i spidsen for EU's digitaliseringsindsats, dels fortsætter hun som konkurrencekommissær.

På sidstnævnte område har hun hidtil gjort sig internationalt bemærket ved uforfærdet at gå op mod giganter som Google, Facebook og Microsoft. Det var på forhånd sivet ud, at hun ville få det digitale område under sig, men det er en overraskelse, at det sker samtidig med at hun beholder konkurrenceområdet.

Det digitale område er en af den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens seks hovedprioriteter for den næste EU-Kommission. Den anden af de tre ledende viceformænd, Frans Timmermans, får ansvar for klima og grøn omstilling, som er en anden af von der Leyens topprioriteter. Den tredje ledende næstformand Valdis Dombrovskis er tildelt økonomi og finansielle tjenesteydelser som ansvarsområde. Foruden de tre ledende viceformænd får Kommissionen yderligere fem viceformænd og 18 andre kommisærer.

Alle kommissærer og Kommissionen som helhed skal formelt godkendes af Europa-Parlamentet, og de udpegede kommissærer skal til det formål møde til høringer i relevante udvalg. Det sker ofte, at en eller flere kandidater må skiftes ud, før Europa-Parlamentet vil godkende Kommissionen, men Margrethe Vestager havde ingen problemer, da hun sidst var til høring i Europa-Parlamentet i 2014.

Ritzau / mk