DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Alle de nye kommissærer skal godkendes den 23. oktober i EU-parlamentet i Strasbourg og herefter tiltræde den 1. november.
Foto: Melanie Wenger, © European Union 2019, EP

Vestager bestod sin eksamen

De største politiske grupper i Europa-Parlamentet har godkendt Margrethe Vestager (R) som kommissær. Ved tirsdagens høring var den største bekymring, om hun kan arbejde med to kasketter på.
9. OKT 2019 6.30

BRUXELLES: Flere af EU-kommissærerne på formand Ursula von der Leyens nysatte hold har de seneste uger været i krydsilden, men det er ikke det helt rette ord at sætte på Margrethe Vestagers (R) tre timer lange høring tirsdag.

Der er nærmere tale om en veloverstået eksamen. Allerede en times tid efter høringen sluttede, havde flertallet af grupperne i Europa-Parlamentet blåstemplet Vestager. De vil lade hende fortsætte endnu fem år som konkurrencekommissær og altså fem år som ledende næstformand med ansvar for det digitale område.

Selv mente Margrethe Vestager også, at de tre timer var gået godt, men at der var enkelte spørgsmål, hun gerne ville have svaret mere konkret på.

- Spørgsmålene var gode og kom godt rundt om pensum. Det viser, at der er en interesse og et engagement fra parlamentet, sagde hun efter høringen, hvor hun mest af alt var træt og klar til at gå hjem og få et velfortjent glas rødvin, som hun sagde.

Parlamentarikerne spurgte hende om alt fra, hvordan hun forholder sig til brugen af kunstig intelligens til digital skat på multinationale virksomheder og til beskyttelse af private data til ophavsretsreformen.

- Men jeg havde ikke forudset, at jeg ville blive spurgt om, hvad vi skal gøre ved ulovlig streaming af sport, sagde hun.

To kasketter
Parlamentarikernes største bekymring var, om Vestager både kan være konkurrencekommissær og kommissær for det digitale område - eller om interessekonflikten mellem fair konkurrence og udvikling af ny politik i tæt samarbejde med it-virksomheder er for stor.

Til det svarede hun, at det også var et af de spørgsmål, hun havde stillet sig selv, men:

- Det er ikke min pen, der skal føres. Når vi når til de enkelte forslag, så er det mine kolleger, der skal føre den, sagde hun og understregede, at det ikke vil være hende selv, der i praksis udarbejder lovforslag.

For eksempel er der kommissærer, som skal fremsætte forslag på de områder, Vestager får et overordnet ansvar for. Det er heller ikke alene hende, der beslutter, hvilke skridt der skal tages i store sager, forklarede hun med henvisning til Google-sagen.

Når det kommer til konkurrenceområdet, var der ifølge Vestager ikke så meget andet at sige, end at kommissionen bruger uafhængig juridisk rådgivning, når det kommer til behandling af sager på området.