DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Sportspark Blåvandshuk er en af idrætshaller, Varde Kommune har renoveret og nu har fremtidssikret vedligeholdelsen af via sit nye planlægningsværktøj
Foto: Varde Kommune

Varde styrer vedligeholdelsen med nyt planlægningsværktøj

Ved at beregne fremtidige udgifter til vedligehold kan Varde sløjfe afskrivning på kommunens haller - og spare penge.

VARDE: Varde Kommune har brugt 38 mio. kr. på at renovere og bringe sine idrætshaller i optimal stand i løbet de seneste år, og nu har kommunen udviklet et værktøj, som skal forhindre ubehagelige overraskelser og fremtidige ekstraregninger.

Kommunen beregner vedligeholdelsesudgiften til samtlige idrætshaller for det kommende tiår. Med udgifterne afsat på budgettet kan hallerne holdes i optimal stand uden afskrivning, fordi bygningerne bevarer deres nuværende værdi. Ligesom renoveringen kan foretages løbende uden behov for uventede ekstrabevillinger.

- Vi har fået et beregningsværktøj, som i et hug giver overblik og gør det lettere at holde styr på udgiftsbehovet langt frem i tiden. Det er billigere at vedligeholde en hal i god stand end en, som har fået lov at forfalde, fortæller kultur- og fritidschef i Varde Kommune, Karsten Rimmer Larsen.

Værktøjet er kort fortalt en udvidet version af it-programmet 'caretaker', som kommunerne bruger til at styre vedligehold af offentlige bygninger, kombineret med beregninger fra V & S prisdatabase.

Løbende vedligeholdelse
Kommunen har på den måde skaffet sig en samlet vurdering af behovet for udgifter det kommende tiår. Kommunens haller er selvejende institutioner, og Karsten Rimmer Larsen gør opmærksom på, at de afsatte midler løbende skal være til rådighed for dem, så vedligeholdet kan ske, når behovet opstår.

- Og her er der penge at spare. Renoverer man bygninger i god stand regner man med en prisfaktor 0,5 sammenlignet med 1,5, hvis der er tale om en bygning i dårlig stand, siger Karsten Rimmer Larsen.

Varde Kommune har et af landets højeste antal idrætshaller per indbygger, hvilket gør den nye beregningsmetode ekstra attraktiv. Karsten Rimmer Larsen gør dog opmærksom på, at andre også vil kunne drage fordel af ordningen. Og han har fået flere interesserede henvendelser fra kolleger i andre kommuner.