DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Telemedicin-projekt skal nu udbredes til hele landet

Erfaringerne fra et nordjysk projekt med telemedicin til KOL-patienter skal nu udbredes til hele landet, lyder det fra regioner og kommuner
19. DEC 2017 10.15

NORDJYLLAND: Region Nordjylland har som et forsøg sammen med nordjyske kommuner testet et af Europas største projekter på det telemedicinske område. Målet var at finde ud af, om telemedicin kan bidrage til bedre og smartere' behandling af KOL-patienter. Et ph.d-projekt viser nu, at telemedicin via tablets i borgernes eget hjem har ført til færre og kortere indlæggelser for KOL-patienter. Og nu skal projektet derfor rulles ud i hele Danmark, skriver Danske Regioner. 

Ph.d-forsker Flemming Witt Udsen har skrevet en afhandling om det nordjyske projekt. Og han konkluderer, at de nordjyske KOL-patienter har haft ni pct. færre indlæggelser, og at patienterne – når de bliver indlagt – var sengeliggende i kortere tid: I gennemsnit var indlæggelsestiden en femtedel kortere.

Og ikke nok med at KOL-patienter slap for tid på hospitalerne, så oplevede de også en bedre helbredstilstand end patienter, der ikke deltog i projektet med telemedicin. Det konkluderer en anden forsker, Pernille Heyckendorff Secher. Hendes ph.d-projekt viser, at 62 pct af KOL-patienterne mente, at de fik mere kontrol med deres sygdom. Og tre ud af fire oplevede større tryghed, fordi deres symptomer blev fulgt tættere og de hurtigt fik hjælp, når der var behov for det.

For KOL-patienter er telemedicin lig med en tablet, en vægt samt en blodtryks- og iltmåler. Patienterne låner udstyr og tablet, og resultaterne overføres automatisk og trådløst til tabletten, når patienterne svarer på spørgsmål om deres tilstand. En kommunal sygeplejersker holder øje med patienternes information og reagerer, hvis målingerne går den forkerte vej.

Alle 98 kommuner og fem regioner har nu besluttet at rulle et projekt som det nordjyske ud i hele landet, hvor det bliver påbegyndt overfor patienter med svær KOL i løbet af 2019.

sl