DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Ritzau Scanpix.

Tænketank vil samle alle - og alles - sundhedsdata centralt

'Unikt overblik' hvis data fra sundhedssektoren og borgenes egne apps samles, lyder anbefaling fra Siri-Kommissionen
22. JAN 2018 10.57

Regeringen bør hurtigt og målrettet arbejde på, at der oprettes en central enhed, der kan sikre et samlet overblik over danskernes sundhedsdata. Sådan lyder anbefalingen fra tænketanken Siri-Kommissionen, hvis sundhedsarbejdsgruppe mener at en central database vil give sundhedsfaglige, forskere, virksomheder og borgerne selv mulighed for at få hurtig adgang til den rette mængde sundhedsdata af høj kvalitet.

Netop adgang til data er afgørende for at styrke udviklingen af en række digitale løsninger, der vil øge kvaliteten af både behandling og forebyggelse markant, lyder begrundelsen. Formålet er, at data og kunstig intelligens skal medvirke til at styrke borgernes sundhed.

Siri-Kommissionen er opkaldt efter den kunstig intelligens-drevne Siri-funktion i Apples iPhone og nedsat i juli 2016 på initiativ af folketingsmedlem Ida Auken (R) og Ingeniørforeningen IDA's formand Thomas Damkjær Petersen.

- Hvis vi kan samle data fra alle hjørner af sundhedssektoren og samtidig sikre de mange elektroniske sundhedsoplysninger om eksempelvis motion, blodtryk og søvnrytme, som mange danskerne allerede i dag har gennem diverse apps, vil man kunne få et helt unikt overblik. Det ville kunne være med til at danne en langt mere kvalificeret tilgang til de udfordringer, vi står med på sundhedsområdet, siger Ida Auken i en kommentar.

Thomas Damkjær Petersen understreger, at projektet er afhængigt af tillid, og at det derfor er helt essentielt, at der er et stort fokus på, at sundhedsoplysningerne ikke kan spores tilbage til den enkelte borger. En central enhed kan sikre, at både privacy og cybersikkerhed er helt i top, så borgerne føler sig trygge ved at uploade egne data. Derudover skal der være 'mest mulig transparens' om 'hvilke data der findes i databaserne, og hvordan og til hvad de anvendes'.

 

 

Læs eller download Siri-Kommissionens anbefalinger.