DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Sundhedsplatformen ændrede på udskrivning af stofskiftemedicin

It-systemet ændrede medicintype til 14 patienter. Samme indholdsstof men forskellige bivirkninger.

HOVEDSTADEN / SJÆLLAND: Efter tidligere at have forårsaget fejldoseringer af medicin til hundredvis af patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland har det udskældte it-system Sundhedsplatformen nu også ændret medicintype til patienter med stofskiftesygdomme, skriver DR København.

Fejlen omhandler lægemidlerne Eltroxin og Euthyrox, som man giver til patienter med lavt stofskifte. For 14 patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland har Sundhedsplatformen ændret ordinationen, så patienten tror, at hun eller han skal have Eltroxin, men i stedet får Euthyrox, skriver Region Hovedstadens Akut Patientsikkerhedsteam til ledelserne på hospitaler i de to regioner.

De to lægemidler har godt nok det samme indholdsstof, men de kan give forskellige bivirkninger, forklarer Birte Nygaard, der er overlæge og klinisk lektor på endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital.

- Der har tidligere været patienter, som klagede over, at de fik det dårligt, hvis de fik det ene præparat frem for det andet, siger Birte Nygaard til DR København.

Hun understreger, at det kun er en meget lille del af patienterne, der risikerer bivirkninger, og at det vigtigste er, at patienterne har fået medicinen.

- Det kan selvfølgelig godt genere nogle patienter, men det er ikke en medicinkatastrofe, sådan som vi har set med andre fejl med Sundhedsplatformen, hvor patienter har fået medicin i for høj eller lav dosis, siger Birte Nygaard.

Formanden for Region Hovedstadens Akut Patientsikkerhedsteam, Kristian Antonsen, forklarer, at der er taget hånd om problemet. De 14 berørte patienter er fundet ved at gennemgå alle lister over relevante ordinationer, og ingen af dem har oplevet bivirkninger.  

mk