DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Jakob Ehrbahn, Polfoto.

Strid om mobilmaster i Frederikshavn

'Det er en aftale, der intet er værd. Det er rent knæfald for de store udbydere og teleselskaber', mener konservativ politiker i Frederikshavn
6. JAN 2017 13.00

FREDERIKSHAVN: Peter Nielsen (K) sidder i byrådet i Frederikshavn. Han er som den eneste i byrådet radio- og tv-ekspert. Han ved med andre ord noget om dækningen af mobil og bredbånd i kommunen og regionen.

Men han står alene med sin modstand mod et forslag, der netop er vedtaget i kommunen. Forslaget fastsætter priser for brug af mobilmaster, og det sker på baggrund af, at Business Region North har udarbejdet et forslag til fælles leje- og kontraktvilkår for opstilling og brug af mobilmaster og –antenner i regionen. Det skal sikre de 11 nordjyske kommuner en bedre dækning af mobil og bredbånd i regionen.

Men det gør det overhovedet ikke. Det er en aftale, der intet er værd. Det er rent knæfald for de store udbydere og teleselskaber, mener Peter Nielsen:

- Teleselskaberne bliver nu efter at dette forslag er vedtaget, tilbudt særdeles billig leje af mobilmasterne med kommunens velsignelse. Man glemte bare at skrive i aftalen, at de så til gengæld skal levere bedre mobildækning. Det står der altså ikke noget om. Det er dermed en aftale uden modydelse fra deres side, mener Peter Nielsen.

Forslaget betyder, at Frederikshavn Kommune mister knap en kvart mio. kr. i årlig lejeindtægt af masterne. Det undrer Peter Nielsen, at byrådet kan vedtage dette forslag, der ifølge ham bliver dyrt for mange foreninger og antenneselskaber.

Ikke bedre dækning
- Med det her vil teleselskaberne presse de små udbydere af master på prisen. Det er en dårlig kontrakt, der ikke en noget værd. Kun at de store udbydere har fået en billigere leje af masterne. Markedskræfterne kan ikke regulere det her, og vi får ikke bedre dækning på denne måde, siger Peter Nielsen til dknyt.

Som fagmand pointerer han, at de er ret godt dækket ind med fiber i regionen, da 95 pct. vil have fiber i 2020, og der er godt 4G mobilnetværk i det meste af regionen på østsiden, hvor Peter Nielsen er bedst kendt med det.

Borgmester Birgit Hansen (S) forsvarer forslaget med, at man med dette kan fjerne nogle af de barrierer, der forhindrer god mobildækning.

- Skiftende regeringer har fortalt os, at det er de frie markedskræfter, der råder, og jeg har da tillid til det private erhvervsliv, og håber, at der nu sker noget, siger Birgit Hansen til Nordjyske.