DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Staten frifundet i datastrid

Staten er blevet frifundet for et krav om 345 mio. kr. i en retssag om håndtering af geodata

VIBORG: Et firma med base i Viborg har skudt langt over målet i en sag mod det offentlige, hvor det havde rejst et krav på 345 mio. kr. Østre Landsret har nemlig frifundet det offentlige og lader i stedet virksomheden betale sagsomkomstningerne på seks mio. kr. 

Det er virksomheden KortCenter.dk A/S, der har hævdet, at Kort- og Matrikelstyrelsen har fået ulovlig statsstøtte i forbindelse med digitale kort. Desuden påstår KortCenter.dk at have lidt store tab, fordi styrelsen har indgået ulovlige aftaler med kommunerne.

Men det afviser landsretten nu altså efter en omfattende proces. I stedet skal firmet af med seks mio. kr. i sagsomkostninger til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Sagen kort
KortCenter.dk, der sælger geografiske data til for eksempel elselskaber og fjernvarmeselskaber, mente at være gået glip af store indtægter fra potentielle kunder som for eksempel kommuner på grund af det offentliges handlinger. Det drejer sig især om udarbejdelsen af digitale kortværker, såkaldte FOT-kort, hvor virkeomheden har hævdet, at det offentlige har handlet i strid med konkurrencereglerne i EU.

Men landsretten har slået fast, at Kort- og Matrikelstyrelsens aktiviteter, når det gælder digitale kort, hører snævert sammen med myndighedens opgaver og at styrelsen og kommunerne betaler for de digitale data, der bruges som led i den offentlige forvaltning, og at styrelsen i denne forbindelse ikke har ydet tilskud til kommunerne.

Den usædvanlige retssag har også skullet afklare, om KortCenter.dk er blevet udsat for ekspropriation, men følge en lov fra 2012 blev kortdata gjort frit anvendelige. Loven indebærer ifølge retten ikke, at KortCenter.dks rådighed over egne data er blevet begrænset, og der er heller ikke indført et forbud mod at opmåle og kortlægge Danmark.

Ritzau