DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Gps sikrer korrekt vintersaltning - og borgerne kan følge saltvognen

Ny generation it-system skal strømline saltning og snerydning i Nordfyns Kommune. Systemet ved på forhånd, hvor bred vejen er, og hvor meget salt der skal til.

NORDFYN: It-systemet Vinterman bliver omdrejningspunkt, når snerydningskøretøjer og saltbiler fremover rykker ud på de nordfynske veje. Vinterman, der ejes af Vejdirektoratet, bliver allerede brugt i andre kommuner, og altså nu også Nordfyn. Med digitaliserede vejkort og bedre processtyring skal systemet effektivisere vintertjenesten og sikre optimal udnyttelse af køretøjer og materiel, oplyser Nordfyn.

Det nye system gør det nemmere at styre hele logistikken omkring vintertjenesten. Hvor det gamle system baserede sig på manuelt tilkald af hver enkelt af de 26 chauffører, som kommunen bruger i sin vintertjeneste, så kan det nu klares med et enkelt museklik. Det betyder samtidig, at den telefoniske vagttjeneste bliver mere tilgængelig for andre opkald.
 
Selve kørslerne foregår efter forprogrammerede gps-ruter, mens chaufførerne i det tidligere system skulle orientere sig i mapper med fysiske kort. Vejbredder er på forhånd registreret i gps-systemet, så saltforbruget automatisk doseres korrekt i forhold til den enkelte vej. Det intelligente system er koblet op på lagersystemet, så der automatisk sendes en bestilling, når der mangler noget.

Da alle veje er lagt ind i systemet med vejspecifikationer, kan doseringen af vejsalt styres meget præcist, hvilket er gavnligt for miljøet. Vejene tilføres kun den mængde salt, der er nødvendig for trafiksikkerheden.
 
Som en del af den nye løsning får borgerne mulighed for at følge med i vintertjenesten. Ved at downloade en app til smartphone eller et følge et link på kommunens hjemmeside kan borgerne tjekke, om der er sat snerydning og saltning i gang.

- Vi prioriterer saltning og snerydning både i byerne og i landdistrikterne. Det kan borgerne følge på appen eller hjemmesiden og se, om vores saltvogne er ude at køre. Vi ved, at saltning af vejene optager vores borgere meget, og de får nu øget mulighed for selv at orientere sig om status, siger formand for Teknik og Miljøudvalget Anders Thingholm (K).

ka