DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Smartphones skal levere sundhedsdata til regionerne

Data fra smartphones kan styrke sundhedsvæsenet, lyder det fra Dansk Industri i samarbejde med regionerne.
12. JUN 2019 9.31

Danske Regioner har sammen med arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri iværksat ni initiativer for sundhedsvæsenet i en digital tidsalder, baseret på de data, som elektronisk udstyr i forvejen indsamler. 

Blandt andet skal mulighederne undersøges for, at brugeropsamlet data kan blive brugt til bedre sundhedsløsninger, eksempelvis data som en smartphone indsamler i lommen på sin bruger.

- Der er rigtig mange borgere, der går rundt med telefoner, ure eller andre former for digitale devices på sig og opsamler data. Det kan være data om, hvor meget vi går, hvad vores puls er, og nogle kan måle på hjerterytme, siger Danske Regioners formand, regionsrådsformand Stephanie Lose (V) fra Syddanmark.

De helt nære brugerdata er svære for sundhedsvæsenet at skaffe på et meget præcist niveau i stort omfang. Tallene vil være en stor fordel, når man skal behandle borgerne og lave forebyggende sundhedsarbejde, vurderer formanden.

- Derfor er det vores håb, at man kan bruge det til at udvikle mere præcise og skræddersyede løsninger til den enkelte patient, siger Lose.

Initiativet lægger vægt på, at brugeroplysningerne skal samles og tilgås samtidig med, at der tages højde for datasikkerhed. Men Lose påpeger, at mange af de data, som sundhedsvæsenet efterspørger, er nogle, som borgerne allerede deler med selskaber som Google og Apple.

Ifølge direktør Lars Frelle-Petersen fra Dansk Industri vil det være et vigtigt redskab for at optimere sundhedsvæsenet. Adgang til brugerdata kan både gavne patienter, sundhedsvæsenet og den private sektor, vurderer han.

Ritzau