DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Mogens Flindt, Polfoto.

Så er den gal igen med Odense & Co

Efter sidste års møgsager er Odense Kommunes vækstsatsning igen i søgelyset. Odense & Co har ifølge forsker ydet ulovlig erhvervsstøtte til to robotmesser, der nu er gået konkurs

ODENSE: Odense Kommunes vækstsatsning, Odense & Co., der er et partnerskab mellem Odense Kommune, det private erhvervsliv og offentlige institutioner, har givet ulovlig erhvervsstøtte og handlet på kant med forvaltningsloven. Det mener kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det primære indtryk er, at kommunen ikke har styr på sine betalinger og de aftaler, som man har indgået. Videre har Odense & Co. ikke fulgt de aftaler, som kommunens egen advokat har lavet. Og det kan være ulovligt, og det er absolut på kanten af, hvad man kan tillade sig at gøre i forhold til de almindelige bevillingsregler, der gælder for en kommune, siger Roger Buch til DR.

Odense & Co. postede millioner af kroner i selskabet RobobusinessEurope for to robotmesser i henholdsvis 2017 og 2018. Efterfølgende gik selskabet konkurs, og Odenses skatteydere står nu til at miste 1,6 mio. kr.

Vækstchef i Odense & Co., Bjarke Wolmar, siger til DR, at han ikke er enig i, at det skulle være et problem. Han mener, at parterne har afveget fra den oprindelige kontrakt, som siger, at bestemte mål skal være opfyldt for at få pengene udbetalt.

Møgsager der tynger
Hele miseren om Odense & Co begyndte i september 2014, da Odense Kommune fik kritik for at støtte den nye Tinderbox-musikfestival med op mod 28 mio. kr. over de næste 10 år samt kommunens støtte til koncerten med Sting og Paul Simon i foråret 2015. Her valgte kommunen at give underskudsgaranti til koncerten.

I november 2016 kom stadsdirektør Stefan Birkebjergs analyse af sagen ud med de klare budskaber, at 'Odense & Co har overtrådt offentlighedsloven, udbetalt uberettigede repræsentationsudgifter, glemt at journalisere vigtige dokumenter og manglet styr på, hvad kommunen fik for pengene'.

Stadsdirektørens analyse viste også, at kommunens vækstorganisation har haft massivt rod i sine papirer, har overtrådt offentlighedsloven, har alvorlige trivselsproblemer og fra start ikke haft styr på, hvad kommunen egentlig har fået for de penge, der er investeret i events, robotter, festivals og andre vækstinitiativer.

I stram snor
Evalueringen kom også med syv klare anbefalinger til Odense & Co, som skulle følges skarpt og holdes i stram snor samt afrapporteres til stadsdirektøren senest i april 2017.

Stefan Birkebjerg understregede i november 2016, at en af de vigtige ting, da kommunen skabte Odense & Co var, at man ville skabe en skæv og anderledes struktur og med folk, der var anderledes og kreative.

- Det viste sig for den dokumentariske del og i forhold til noter og journalisering, at de ikke helt opfyldte den del i kommunal regi, fordi de ikke havde fokus på det. Det har udvalget taget til efterretning. Kritikken går jo meget på den første del af perioden – mange ting er rettet op nu og går egentlig godt, sagde han i november.

Ildsprudlende og højtflyvende
At man fra kommunens side fra starten havde tænkt, at Odense & Co skulle være kreative, ildsprudlende, igangsættere med en højtflyvende og anderledes tankegang  gjorde, at man derfor skulle rekruttere nye folk, som slet ikke var en del af systemet i forvejen.

- Nu kan vi se af evalueringen, at de har haft svært ved at passe ind i kommunale regelkrav og journalisering. En sådan skæv afdeling passer ikke ret godt ind i kommunale regulativer, fastslog Stefan Birkebjerg dengang.

Han mener, at Odense som kommune ikke har været godenok til at tage imod disse kreative kræfter og give dem plads og støtte dem i det kommunale landskab.

Borgmesteren fedtet ind i sagen
Senere i november 2016 kom det frem, at et internt notat knytter tidligere borgmester Anker Boye (S) til tilsagnet om millionstøtte til dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon

Anker Boye havde da hidtil afvist, at han var involveret i beslutningen om, at en koncert med Sting og Paul Simon skulle have 4,7 mio. kr. i støtte fra kommunen. I notatet udredes det samlede hændelsesforløb for aftalen om koncerten mellem Odense Kommune og event-arrangøren og OB-ejeren, Odense Sport & Event, samt det interne beslutningsforløb i kommunen, hvor Anker Boye vurderes at have spillet en rolle:

'Det må på baggrund af den mailkorrespondance, der ligger på sagen, lægges til grund, at det er overvejende sandsynligt, at beslutningen om koncerten er sket på et administrativt grundlag efter forudgående drøftelser med Anker (Boye, red.)', står der i notatet.

Selv skrev Anker Boye i en kort kommentar til Fyens Stiftstidende, at han ikke har nogen erindring om at have drøftet sagen, før han blev orienteret om den sammen med resten af økonomiudvalget i Odense Kommune.

Det fortrolige notat afslører samtidig, at der både var lovlige og ulovlige løsninger i spil, da man kort før koncerten forsøgte at finde en model, der kunne sikre Odense Sport & Event de 4,7 mio. kr., som kommunen havde lovet væk.

Forhandlingerne endte med en formel aftale til 2,5 mio. kr. og en ikke underskrevet underhåndsaftale for yderligere to mio. kr., hvor kommunen betalte for ydelser, som man i dag ikke kan dokumentere, at man har fået noget for. Den sag ligger nu i Statsforvaltningen.