DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Robotskeletter skal hjælpe ældre med at klare mere selv

Elektroniske hjælpemidler spændt på kroppen kan hjælpe ældre og nedslidte til friere liv med flere kræfter

VESTHIMMERLAND: Som rejen har sit stærke skelet udenpå en blød krop, så kan ældre eller nedslidte mennesker få hjælp at robotinspirerede hjælpemidler, der kan spændes fast på kroppen. Og danske forskere er i front med at udvikle de nye hjælpemidler.

Et såkaldt exo-skelet i letvægtsmodel og med bittesmå indbyggede elektromotorer forstærker brugerens kraft. Dermed kan han eller hun pludselig løfte og klare markant mere, end kroppen ellers kunne.

- Vi forsøger at lave en slags dragt, som man kan tage på, og som hjælper med at holde én aktiv og stærkere længere oppe i årene, siger ph.d.-stipendiat Simon Christensen fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet.

Universitetet har sammen med Vesthimmerlands Kommune og flere private aktører modtaget godt otte mio. kr. fra Innovationsfonden til det ambitiøse projekt.

- I modsætning til robotter gør exo-skelettet kun dét, du selv vil gøre, men gør det bare med mere kraft, siger Simon Christensen og sammenligner med elcykler, der hjælper folk fremad med ekstra kraft, mens de også selv skal træde i pedalerne.

- Så ældre kan få ekstra styrke, når de skal lave havearbejde eller løfte ting i hjemmet.

Kørestolsbrugerne
Hidtil er exo-skeletter mest brugt i militæret. Men det danske projekt handler om at udvikle billigere elektroniske hjælpemidler til almindelige borgere og ældre, der har brug for mere styrke. Derfor er hjælpemiddel- og kørestolsproducenten Wolturnus også med.

- Et elektronisk hjælpemiddel som dette kan gavne mange kørestolsbrugere. Fordi de hver dag mange gange løfter sig i armene fra kørestol til toilet, seng og stol, siger udviklingschef Christian Gammelgaard Olesen.

- Det kan hjælpe mange mennesker til en bedre hverdag. Men oveni er der store samfundsøkonomiske gevinster, hvis man kan forebygge eller mindske skuldersmerter hos ældre og folk med et hårdt fysisk arbejdsliv, siger robotprofessor Henrik Schärfe, der samarbejder med kommunen som direktør i fonden Autonomous.

Ritzau