DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
'Det er tid til at tage din medicin.' Robotten Evondos skal hjælpe ældre i Sorø Hjemmepleje med at huske medicinen.

Robot kontakter hjemmeplejen hvis borgerne glemmer pillerne

Ti robotter skal hjælpe borgere i Sorø Kommune med at få den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt

SORØ: I løbet af de kommende måneder flytter en lille skare medicinrobotter ind hos udvalgte brugere af hjemmeplejen i Sorø. Robotterne – i alt ti styks af typen 'Evondos' – skal hjælpe borgerne med at tage den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt, oplyser Sorø Kommune.

Det hele sker som et led i et pilotprojekt, kommunen gennemfører i samarbejde med VelfærdsInnovation Sjælland og fem andre kommuner. Målet er at indhente konkrete erfaringer med den nye teknologi – både ud fra et borgerperspektiv og et kommuneperspektiv.

Robotterne er allerede nu i brug hos fem ældre borgere. Og de første tilbagemeldinger er positive, siger gruppeleder i Sorø Hjemmepleje, Camilla Clausen:

– Vi hører fra borgerne, at de er glade for robotten. Den er let at bruge, og borgerne oplever den som en hjælp i hverdagen. Borgerne oplever større tryghed i forhold til, at de nu får taget deres medicin korrekt. Robotten giver simpelthen borgeren besked om, at nu er det tid til at tage medicinen. Den gør medicinen klar i den korrekte dosis, og hvis medicinen ikke bliver taget, sender den en besked til hjemmeplejen, så vi kan følge op i forhold til borgeren.

Tryghed for pårørende
Robotten hjælper ikke alene borgerne, den giver også en større tryghed for de pårørende og en højere grad af sikkerhed og fleksibilitet for personalet, vurderer Camilla Clausen, som er med til at opsætte robotterne hos borgerne.

Om medicinrobotterne bliver en standardløsning i Sorøs hjemmepleje, er det endnu lidt for tidligt at udtale sig om, siger Charlotte Sørensen projektleder i Sorø Sundhed og Omsorg. Hun fortsætter:

– Der er mange ting, som skal gå op i en højere enhed, før vi kan vurdere, om en velfærdsteknologi er en god løsning. Borgernes oplevelse er rigtig vigtig, og det skal jo også være en løsning, som er økonomisk fornuftig for kommunen. Det er noget af det, vi også skal afdække i pilotprojektet.

Sorø Hjemmepleje følger medicinrobotterne tæt og vil løbende evaluere erfaringerne med den nye teknologi.

 

 

Robotterne er af typen Evondos. Sorø Hjemmepleje er de første til at tage medicinrobotterne af denne type i brug i Danmark. Robotterne er udbredt i både Norge, Sverige og Finland.

Evondos kan bruges hos borgere som får deres medicin i dosisposer fra apoteket, hvilket en stor del af hjemmeplejens brugere gør.