DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Niels Rasmussen (SF)

Rigsadvokat lukker mailsagen fra Ringkøbing-Skjern

Byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF) fik støtte fra indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) efter at have fået sine e-mails gennemlæst under en kommunal jagt på lækage, men Rigsadvokaten vil ikke genoptage efterforskningen

RINGKØBING-SKJERN: Selv om der er tale om brud på brevhemmeligheden, da politikere fik gennemlæst e-mails, så var det ikke strafbart, mener Rigsadvokat, som dermed lukker sagen om gennemlæsningen af otte byrådspolitikeres mailkorrespondance med en teleanalytiker, oplyser Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Godt nok fastslår Rigsadvokaten ifølge avisen, at der objektivt set er tale om brud på en lukket meddelelse' - altså brud på brevhemmeligheden. Men samtidig at borgmester Iver Enevoldsen (V) og daværende kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard sidste år i juni var i deres gode ret til at beordre en gennemgang af de politiske mails, fordi de havde en berettiget interesse i at afdække, om der var sket brud på tavshedspligten.

Borgmesteren og kommunaldirektøren mente, at teleanalytikeren, der gennem lang tid havde været meget kritisk overfor kommunens bredbåndsudbud, havde fået adgang til fortrolige oplysninger.

Lovforslag på vej
Byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF) fik i juni 2016 besked om, at han var under mistanke for at have lækket fortrolige oplysninger i sagen om it-udbud. Kommunen ønskede at gennemlæse 78 mails fra hans kommunale mailkonto. Et ønske, som han afviste med henvisning til, at kommunen i så fald måtte politianmelde ham. Siden fik han besked om, at han var uden for mistanke.

Forløbet fik SF'eren til at anmelde borgmesteren, kommunaldirektøren og en kommunal jurist for at krænke brevhemmeligheden, og i maj fastslog Statsadvokaten, at der ikke var begået noget strafbart. Hvilket nu også Rigsadvokaten har godskrevet.  

I mellemtiden har indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) meldt ud, at han vil sørge for, at en lignende situation ikke opstår igen. Han har nemlig på foranledning af to lokalt valgte folketingsmedlemmer - hvoraf Dennis Flydtkjær (DF) er den ene - besluttet at fremsætte et forslag til ændring af styrelse og regionsloven, som fremover skal gøre det ulovligt at læse politikere over skulderen. Det vil ifølge ministeren ske i den kommende folketingssamling.