DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Regionerne vil investere 4 mia. kr. i computere, der kan diagnosticere

Kunstig intelligens og supercomputere skal stille diagnoser og foreslå behandlingsplaner, hvis det står til Danske Regioner
6. APR 2017 6.45

Patienter vil få en hurtigere og bedre behandling, og det økonomisk hårdt pressede sundhedsvæsen vil spare milliarder af kroner, så de knappe ressourcer kan række længere. Det er den gyldne gevinst, som regionerne med et nyt udspil rækker ud efter.

Udspillet sigter mod at få ny, digital teknologi introduceret i stor skala i det danske sundhedsvæsen. Det skal især ske i form af 'kunstig intelligens' og supercomputere, som på et splitsekund kan være i stand til at stille diagnoser og foreslå behandlingsplaner. Det skriver Berlingske.

Danske Regioner lægger op til et investeringsprogram, hvor der over en årrække afsættes fire mia. kr. til at afprøve og udforske nye teknologiske muligheder i sundhedssektoren. 

Mulig besparelse på 140 mia. kr. 
Det sker med en klar forventning om, at investeringen på længere sigt kan føre til, at patienterne får bedre behandling samtidig med at store besparelser bliver realiseret.

Ifølge formand for udvalget for sundhedsinnovation og erhvervssamarbejde i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er de nye teknologiske løsninger er her allerede.

- Moderat syge patienter vil kunne klare mere derhjemme i trygge omgivelser, og meget syge vil som andre få glæde af en mere skræddersyet behandling, forklarer hun. 

- Samtidig vil patienter i yderområder kunne vide sig sikre på, at netop deres læger også har adgang til den nyeste specialistviden, tilføjer hun. 

Og økonomisk kan der være store gevinster at hente, lyder det fra regionerne, der blandt andet læner sig op ad en McKinsey-rapport fra det svenske sundhedsvæsen. 

Den rapporten skønnes det, at der over en tiårig periode vil være et besparelsespotentiale på helt op til 180 mia. svenske kr. - omkring 140 mia. danske kr.  - ved fuld udnyttelse af den teknologi, man kender i dag. 

mfa