DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Fra venstre udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ved præsentationen af planen.
Foto: Andreas Beck, Ritzau Scanpix.

Regeringen vil ruste Danmark mod udenlandsk valg-påvirkning

11-punktsplan skal sikre næste danske valg mod påvirkning fra fremmede magter. Dialog med partier og medier

Regeringen præsentedede fredag en plan, der skal sikre det danske demokrati mod udenlandsk påvirkning i forbindelse med det kommende folketingsvalg. Ikke på grund af frygt for at selve valghandlingen vil blive hacket, men af bekymring over muligheden for at fremmede lande vil sprede misinformation i forbindelse med valget.

Planen opræder i regeringens finanslovforslag med en udgiftspost på 43 mio. kr. til en lang række initiativer imod den stigende trussel fra cyberangreb. 

Det handler ikke om såkaldt 'fake news' i bred forstand, understreger justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Den handler om fremmede efterretningstjenesters bevidste forsøg på misinformation, og her er det især Rusland opmærksomheden er rettet imod.

- Kreml anser splittelse i Vesten som værende i Ruslands interesse, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om mulige forsøg på påvirkning med det formål 'at skabe tvivl om, hvad der er sandt, og hvad der er falsk'.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) henviser til 'ondsindede kampagner' fra Ruslands side, som 'vi har set det i USA med præsidentvalget og i Frankrig'.

Danmark er inspireret af erfaringer fra Sverige, Finland og Holland. I den svenske valgkamp kom et falsk brev med russiske aner, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

 - Vi skal selvfølgelig stå på en sikker grund af viden, før vi går ud med, at et fremmed land er i færd med at påvirke vores demokrati, siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Ritzau / mk

FAKTA

Listen over nye initiativer er som følger:

  • En tværministeriel taskforce skal styrke koordination og indsats mod påvirkningskampagner i forbindelse med danske valg og udvikle konkrete modforanstaltninger
  • Styrket overvågning af disinformation i medierne rettet mod Danmark og træning af statslige myndigheders kommunikationsansatte. 
  • Styrket fokus fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på fjendtligsindede udenlandske aktørers påvirkningsaktiviteter i og mod Danmark. 
  • Indenrigsministeriet sikrer i samarbejde med PET og FE/Center for Cybersikkerhed (CFCS), at der gennemføres de fornødne trussels- og sårbarhedsvurderinger i forhold til danske valghandlinger.
  • Indenrigsministeriets beredskab i forbindelse med valghandlingen vil have øget fokus på trusler fra eventuel udenlandsk påvirkning. 
  • Tilbud til alle opstillingsberettigede politiske partier med rådgivning om risikoen for udenlandsk påvirkning ved det kommende folketingsvalg, herunder cyberangreb.
  • Partilederne inviteres til en orientering om risikoen for udenlandsk påvirkning ved det kommende folketingsvalg.
  • Repræsentanter for medierne vil - med fuld respekt for centrale principper for en fri og uafhængig presse - blive inviteret til en dialog om mulige samarbejder til at imødegå eventuelle udenlandske forsøg på at påvirke det kommende folketingsvalg.
  • Medier omfattet af public service-forpligtelse vil blive inviteret til en dialog om mulige samarbejder til at imødegå eventuelle udenlandske forsøg på at påvirke det kommende folketingsvalg.
  • Lovforslag som sikrer, at det strafferetlige værn mod fremmede efterretningstjenesters påvirkningskampagner mod Danmark er opdateret i forhold til den aktuelle trussel.

Kilde: Justitsministeriet