DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Et flertal i Folketinget ønsker, at det skal være muligt at straffe offentlige myndigheder, der sjusker med borgernes data. Alligevel undgår regeringen at tage stilling til problematikken.
Foto: Søren Sielemann, Ritzau Foto

Regeringen ignorerer ønske om straf for offentligt datasjusk

Regeringen tager ikke stilling til straf til offentlige myndigheder for datasjusk i udspil til ny datalov
12. JUL 2017 7.56

Et bredt flertal i Folketinget har i to et halvt år ønsket, at offentlige myndigheder skal kunne straffes på samme måde som private firmaer, hvis de ser stort på beskyttelsen af danskernes personlige oplysninger. Men regeringen har ignoreret det flertals ønske i sit udspil til en ny databeskyttelseslov. Det skriver Politiken.

I det lovudkast, der blev sendt til høring i sidste uge, lyder det, at 'Stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår'. Trods regeringens vaklen fastholder Venstre og Liberal Alliance deres ønske om at straffe myndigheder for at sjuske med private data.

- Det vil helt principielt ikke være rimeligt, at private virksomheder risikerer tårnhøje bøder, mens det ingen konsekvenser får for offentlige myndigheder. Vi er nødt til at sætte ind, da det er et alvorligt område, som vi skal prioritere, siger Christiane Egelund, retsordfører for Liberal Alliance. 

Regeringens manglende stillingtagen er usædvanlig og problematisk, mener professor i persondataret Peter Blume fra Københavns Universitet.

- Høringen er til for at få saglige argumenter for eller indvendinger imod regeringens forslag. Men man taler jo i blinde, når regeringen stadig ikke har fundet sine ben i spørgsmålet. Min opfattelse er, at det er helt oplagt, at offentlige myndigheder også skal kunne sanktioneres på samme niveau som private, siger han. 

'Digitalt helle'
Hos Dansk Erhverv er man skuffet over regeringens manglende stillingtagen.

- Det er højst kritisabelt. De danske virksomheder er indignerede. De er ved at gøre klar til de nye regler, der træder i kraft næste år, og kan så kigge på en offentlig sektor, der ligger inde med en masse følsomme data, som ser ud til at blive sendt i 'digitalt helle' af regeringen, siger digitaliseringschef Janus Sandsgaard. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)  skriver i en skriftlig udtalelse til avisen:

- Der tages i udkastet til lovforslaget ikke stilling til, om offentlige myndigheder skal kunne få bøder eller ej. Organisationer, myndigheder og andre høringsparter er dog naturligvis velkomne til at komme med forslag og overvejelser vedrørende spørgsmålet om bøder til offentlige myndigheder i forbindelse med høringen.


mfa