DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Teknologi frem for mennesker: Rådhusure skal på vintertid

KORT NYT26. OKT 2019 9.37

Når vi natten til søndag skal skifte fra sommer- til vintertid og derfor stille urene en time tilbage, er det computerstyring og radiosignaler, der står for det på landets rådhuse. Tidligere blev det gjort med håndkraft: Viser for viser. I over 30 år har teamleder Henrik Kjærsgaard stillet rådhusuret i Aarhus frem og tilbage.

Natten til søndag skal Henrik Kjærsgaard intet foretage sig, for uret styres af et radiosignal fra Tyskland via en ny teknik, der blev bygget ind i 2018. Også i Odense har teknologi erstattet manuel indstilling, fortæller Kim Andersen, teknisk servicemedarbejder på rådhuset. Det blev lavet om i sommer, så i foråret stod han og trykkede på en knap 60 gange for hvert minut, det hoppede frem.

Nu styres det via et verdensurssystem. På Københavns Rådhus stilles uret stadig manuelt af Lars Niemi, der er finmekaniker og har haft ansvaret for uret siden 1998. I nat slukker han strømmen og venter med at tænde igen, til der er gået en time. Uret er verdens første elektro-mekanise urværk, og derfor vil man ikke erstatte det manuelle med teknologi.

eo / Ritzau