DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Politikere fik lækket cpr­-numre i protest mod lov

To mænd fra Fyn og Midtjylland nægter sig skyldige i hackersag i Københavns Byret
31. OKT 2016 12.52

SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre er blandt de partier, der har fået hjemmesider hacket eller forsøgt hacket i en omfattende hackingsag. Det kommer frem mandag i Københavns Byret, hvor to mænd er tiltalt for at have lækket personfølsomme oplysninger om 91 medlemmer af Folketinget.

Anklager Louise Pedersen oplyser, at de to mænd også skal have bevæget sig rundt på hjemmesider, der tilhører Rigsrevisionen, Digitaliseringsstyrelsen, KL og PET.

De to mænd på henholdsvis 23 år og 32 år nægter sig skyldige. De kommer fra Midtjylland og Fyn. Den 23-årige er tiltalt i flest forhold - nemlig 22 ud af 30.

Sagen begyndte, da 22 medlemmer af SF fik offentliggjort deres cpr-numre på internettet. Kort tid efter fik de 91 medlemmer af Folketinget også lækket personfølsomme oplysninger.

'I er gået for langt'
Ifølge anklagemyndigheden er lækket en reaktion på loven om Center for Cyberkriminalitet, som Folketinget vedtog i 2014. De 91 politikere stemte for loven.

- På en tekst på nettet fremgik det, at lækket kom i forbindelse med loven om Center for Cybersikkerhed. Hackerne mente, at politikerne var gået for langt i forhold til overvågning af befolkningen, siger Louise Pedersen.

I retten læser hun teksten op: 'Vi ser ikke meget frihed i Danmark, men masser af tyranni'. 'I er gået for langt, når I tror, at i kan bruge militære efterretningstjenester til at overvåge befolkningen, står der i dele af teksten'.

Hackerne refererer også til vedtagelsen af offentlighedsloven og salget af Dong til Goldman Sachs. De mange hackerangreb er udført ved hjælp af programmerne SQL-injection, SQL-map og Acunetix. Ifølge anklageren kan programmerne finde såkaldte sårbarheder på en hjemmeside.

Bruger man programmerne til at få uberettiget adgang til hjemmesider, man ikke selv ejer, er der ifølge anklageren tale om hacking. Det ventes dom i sagen 24. november.

Ritzau