DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Region Midt

Patienter pløkker have­nisser i genoptræningen

I Hammel bliver virtuel skydning en integreret del af genoptræningen for patienter med lamme arme

MIDTJYLLAND: Medarbejdere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter har i samarbejde med en privat virksomhed udviklet et virtuelt skydespil, som skal motivere hjerneskadede patienter at genoptræne en lammet arm. 

Spillet er målrettet patienter, der har fået en hjerneblødning eller anden skade i hjernen og derfor typisk er blevet delvis lammet i den ene side. Det virtuelle spil skal genoptræne deres armfunktion, oplyser regionen. Det er en afgørende faktor i patienternes genoptræning, at de træner intensivt, og at bevægelserne bliver gentaget mange gange.

Teknologien består af nogle briller og en sensor, som registrerer patienternes armbevægelser. Det virtuelle univers er lavet som et skydetelt, hvor den virtuelle person i spillet skal skyde forskellige ting med en pistol - eksempelvis tallerkener, kopper og havenisser. Pistolen styres i virkeligheden af patienternes arm.

- Hele idéen med at udvikle det nye virtuelle spil er at arbejde med patienternes motivation. Det skal være sjovt at genoptræne armen og samtidig effektivt, og det bliver genoptræningen netop i et energisk virtuelt univers. Man kommer ind i en helt anden verden, når man tager de virtuelle briller på, og der er helt klart potentiale for at udvikle endnu mere af den slags teknologi til gavn for patienterne, siger udviklingsansvarlig ergoterapeut Jim Jensen fra Udviklingsenheden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. 

På nuværende tidspunkt har patienter afprøvet en prototype af den nye teknologi. Deres umiddelbare respons har været udelukkende positiv. Det virtuelle spil er finansieret med eksterne midler, og selve idéen til konceptet er opstået i en arbejdsgruppe med medarbejdere fra forskellige faggrupper fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Teknologien er udviklet sammen med virksomheden Kanda.

Se video, der viser, hvordan det virtuelle spil fungerer

dc