dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Orkanen i 1999 har givet os noget nær verdens bedste bredbånd
I midten, Niels Kjærgaard, mobil- og bredbåndskonsulent i Guldborgsund Kommune, i gang med sin præsentation.
Foto: Per Vinther, dknyt.

Orkanen i 1999 har givet os noget nær verdens bedste bredbånd

På den nationale bredbåndskonference fortalte Dansk Energi om orkanen i 1999 og baggrunden for det gode bredbånd i Danmark, mens Guldborgsund og Syddjurs kommuner fortalte om deres bredbåndsprojekter
19. SEP 2017 12.15

RANDERS: Orkanen i 1999 lagde store dele af elnettet ned, og elselskaberne blev pålagt at kabellægge elnettet, som hang i guirlander i træpæle dengang. Det fortalte Christian Vonger Berg på 'National bredbåndskonference' i går i Randers, som Randers Kommune og Landdistrikternes Fællesråd havde inviteret til.

dknyt var med, og den anden panelsession havde overskriften 'Hvordan kan kommunerne inddrage markedet'.

Paneldeltagerne var Niels Kjærgaard, mobil- og bredbåndskonsulent i Guldborgsund Kommune, Henrik Friis, projektleder i Syddjurs Kommune samt chefkonsulent i Dansk Energi, Christian Vonger Berg.

Niels Kjærgaard kunne fortælle, at Guldborgsund Kommune er den 11. største målt på areal og cirka dobbelt så stor som Aarhus Kommune. Det giver udfordringer, når man skal tilbyde bredbånd til alle.

- Vi har afsat 26 mio. kr. fra 2016 til 2019, og det handler om at tiltrække borgere og virksomheder. Vi tror på, at markedskræfterne kan løse opgaven, hvis vi bygger bro mellem leverandører og borgergrupper, og det er det, vi har gjort, fortalte han.

Først synliggjorde kommunen et marked over for leverandørerne ved bl.a. at invitere dem til at komme til snak og dialog.

- Der er 2.800 hustande sidste år og 4.500 husstande i år, der har fået hurtigere bredbånd. I mange tilfælde skaber vi kontakt mellem borgerne/ildsjælene og leverandøren, og så trækker vi os ud. Vi har kun stor ros til leverandørerne, fordi vi oplever, at de er meget positive over for vores initiativ, og den største udfordring lige nu er, om de kan følge med efterspørgslen, sagde Niels Kjærgaard.

Han og kommunen støtter borgergrupper i at samle og markedsføre sig, og på kommunes hjemmeside kan leverandørerne få et overblik over borgergrupper, der ønsker bredbånd. Her er desuden kontaktoplysninger. Kommunen honorerer de mange ildsjæle og borgergrupper i dette arbejde, fortalte Niels Kjærgaard:

- Vi bruger også krudt på at anerkende det frivillige arbejde og de ildsjæle, der er rundt omkring. Bl.a. med takkeannoncer i lokalaviserne.

Tyndt på Telemarken i Syddjurs
Henrik Friis fra Syddjurs Kommune fortalte om et sted nede på spidsen ved Helgenæs:
- Det er nede ved Esby på Helgenæs, ja der er borgerne nødt til at gå op på en bakke for at snakke i telefon og få bredbånd. Det område kalder vi Telemarken, sagde han til stor moro for de cirka 100 fremmødte.

Ellers fortalte han om, at byråd, borgere og erhvervsliv arbejder sammen om at skabe en digital højhastighedsinfrastruktur i hele kommunen:

- Vi gør det ved at tage ud og snakke med folk, og vi har stjålet en bogbus og kører rundt i den og markedsfører bredbånd sammen med Norddjurs Kommune på tværs af kommunegrænserne – borgerne er nemlig ligeglade med kommunegrænser – de vil bare have bredbånd.

Henrik Friis kaldte det en slags kulturel byggeplads, hvor kommunen først tager ud og fortæller om, hvad bredbånd er - og nu ved alle, hvad det er, og så vil de alle sammen have det.

- Nu vil både beboere, erhverv og turister have hurtigt bredbånd. Så nu er det gået fra, at folk ikke vidste hvad det var, til at de alle efterspørger det. Vi tilbyder løsninger, hvor vi gør det, hvor borgerne gør det selv, og løsninger hvor vi gør det sammen. Vi har rigtig mange bredbåndsprojekter i gang, og essensen er, at det kan vi kun gøre sammen - altså kommune, borgere, leverandører og erhverv, sagde Henrik Friis.

Fra guirlander til kabler
Chefkonsulent Christian Vonger Berg fra Dansk Energi startede med at fortælle historien om, hvorfor vi har så godt bredbånd i Danmark, og om hvorfor de lokale energiselskaber begyndte at rulle fibernet ud i store dele af landet:

- Orkanen i december 1999 forårsagede store ødelæggelser - otte dødsfald og flere hundrede sårede og milliardregning for forsikringsselskaberne. Orkanen lagde store dele af elnettet ned, og elselskaberne blev pålagt at kabellægge elnettet, som jo hang i guirlander i træpæle.
Sammen med det lagde selskaberne tomrør ned til fiber rigtig mange steder.

- Mange steder havde de inviteret andre med – teleudbydere f.eks. – for at dele omkostningen mest muligt. På grund af den kabellægning har vi fået et af verdens mest robuste elnetsystemer og noget af verdens bedste bredbånd, fortalte Christian Vonger Berg.
Han understøttede det med tal fra EU, der klart viste, at på fiberdækning i landdistrikter er Danmark kun overgået af Letland og Luxembourg.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.