DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Steffen Ortmann, Ritzau Scanpix

Ombudsmanden går ind i sag om krav om egen computer i skolen

Princippet BYOD - Bring Your Own Device - skal nu igen granskes nærmere. Denne gang efter klagesag i Sønderborg
9. MAR 2018 14.45

SØNDERBORG: 'Det forventes […], at eleverne fremover selv har deres IT-udstyr med i form af en bærbar PC.' Sådan lød beskeden i sommer til forældre til børn på 3. årgang i Nørreskov-skolen iSønderborg. En forælder klagede efterfølgende til Folketingets Ombudsmand over skolen.

Ombudsmanden er nu gået ind i sagen for at undersøge, om skolen og kommunen er gået for langt i forhold til det lovfæstede princip om, at undervisningsmidler skal stilles gratis til rådighed i folkeskolen. Også Undervisningsministeriet er inddraget i undersøgelsen.

I 2010 udtalte ombudsmanden sig om anvendelsen af princippet BYOD (Bring Your Own Device) i folkeskolen. Han var enig med Undervisningsministeriet i, at det ikke kan kræves, at elever i folkeskolen medbringer egen computer. Og i, at det vil være kritisabelt, hvis en folkeskole skaber tvivl om, hvad der gælder.

Ombudsmanden gik ind i sagen på baggrund af en avisartikel, der omtalte, at skoler i fire kommuner havde krævet, at eleverne selv medbragte computere til undervisningen. Undervisningsministeriet vurderede dengang, at der ikke var tale om et generelt problem i folkeskolen.

Spørgsmålet har siden været oppe at vende flere gange, senest i et samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg i foråret 2017.

- Klagen handler om det helt centrale princip, at undervisningen i folkeskolen skal være gratis. Derfor har jeg også inddraget Undervisningsministeriet i den nye undersøgelse, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, der har bedt om at få svar inden 10 uger.

ka