DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ny teknologi tjekker patienter og analyserer målinger døgnet rundt

Forsøg skal begrænse komplikationer for højrisikopatienter
13. NOV 2018 13.03

HOVEDSTADEN: En læge ved sengen døgnet rundt. Sådan beskriver forskningsansvarlig overlæge Christian Meyhoff fra anæstesiafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital et projekt med ny teknologi til overvågning af højrisikopatienter.

Der kan gå 'ret mange timer' mellem de målinger, der foretages af hospitalspersonale, forklarer han. Og der kan mellem målingerne opstå akutte forværringer, som personale eller patient ikke nødvendigvis selv kan opdage. Overvågningen foregår i dag cirka to-tre gange i døgnet.

- Med trådløs overvågning og avanceret signalbearbejdning af det, kan vi populært sagt lave en læge, som er til stede 24-7, siger Christian Meyhoff.

Teknologien skal ved hjælp af en række små trådløse sensorer på patientens krop kontinuerligt måle omkring ti forskellige værdier - eksempelvis blodtryk, iltmætning, hjertekardiogram og åndedræt. Ved hjælp af kunstig intelligens skal de mange data analyseres, så hospitalspersonalet får besked, hvis der er ved at opstå komplikationer, så patienten har behov for at blive tilset.

Projektet er blandt andet støttet af Innovationsfonden. Ifølge fonden er der hvert år 150.000 større operationer i Danmark, og omkring 30 pct. af dem medfører alvorlige komplikationer. Målet er, at den nye teknologi kan betyde færre komplikationer.

- Vores resultater viser, at mange patienter har afvigende værdier i mange perioder, mens de er indlagt. Det kan være lav iltmætning i blodet eller påvirket vejrtrækning eller blodtryk. Om det har betydning for, hvordan man klarer sig gennem hospitalsindlæggelsen, er vi ved at finde ud af, siger Christian Meyhoff.

Han er en af tre eksperter bag projektet. De to andre er overlæge Eske K. Aasvang fra Rigshospitalet og professor Helge B.D. Sørensen fra DTU Elektro.

Projektet har eksisteret siden 2016, og den sidste fase forventes færdiggjort i 2019. Herefter venter mere arbejde, før teknologien eventuelt kan udbredes.

Ritzau