DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ny pagt skal sætte skub i digitalisering

Borgere skal have bedre overblik over deres data, og kommuner og regioner skal have tilskud til at udvikle ny teknologi. Det er et par af punkterne i en ny aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner.

Digital post, NemID og selvbetjeningsløsninger er for længst hverdag i den offentlige sektor, men der skal mere til, hvis digitalisering og teknologi i fremtiden skal frigøre flere hænder til velfærd.

En ny digitaliseringspagt mellem KL, Danske Regioner og regeringen justerer nu kursen i det fællesoffentlige samarbejde på området.

Aftalen indebærer blandt andet:

  • Der skal sættes tryk på arbejdet med at give borgerne et digitalt overblik over de mest relevante oplysninger, det offentlige har om dem, fx igangværende sager, ydelser, betalinger og relevante aftaler. Det skal ske under navnet 'Mit overblik'.
  • En investeringsfond skal gøre det mere attraktivt for kommuner og regioner at afprøve projekter med kunstig intelligens, fx til hjælp med rutineopgaver i sagsbehandlingen eller diagnosticering i sundhedssektoren. Der er afsat 100 mio. kr. til fonden i perioden 2019-2022, og kommuner og regioner skal tilsvarende medfinansiere fonden.
  • Stat, regioner og kommuner vil i fællesskab – og gerne sammen med det private marked – oprette en 'dansk sprogressource' med lyd, regler og tekst, der skal gøre det muligt hurtigere at udvikle løsninger baseret på kunstig intelligens til fx talegenkendelse og tekstanalyse.
  • 11 digitale brugerrejser skal kunne guide borgerne i situationer, hvor de har ærinder på tværs af den offentlige sektor – fx når man oplever at miste et familiemedlem, får børn, flytter eller bliver skilt.

Ifølge aftalens parter er det nødvendigt at modernisere det hidtidige fællesoffentlige samarbejde på området, hvis det skal lykkes at følge med den teknologiske udvikling. Det er ikke nok at lave en fireårig strategi, som er baseret på et hav af underliggende styregrupper, derfor skal den såkaldte governancemodel forenkles. 

 

Læs eller download digitaliseringspagten.