DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Kambayashi Shizuo, Polfoto

Ny national dronestrategi til 64 mio. kr.

Regeringen bidrager med 30 mio. kr., mens universiteterne investerer 34 mio. kr. i at bringe dansk droneforskning til et 'verdensklasse' niveau
23. SEP 2016 7.16

En saltvandsindsprøjtning på 64 mio. kr. skal sætte skub i forskningen i droneteknologi og gøre Danmark førende inden for en branche med flyvende fremtidsudsigter. Projektet samler landets førende forskningskræfter fra fem forskellige universiteter. Universiteterne bidrager med 34 mio., mens regeringen i sin nye dronestrategi, som præsenteres fredag, har afsat 30 mio. kr. til projektet. Det forankres på Syddansk Universitet (SDU).

- Vi får en stærk forskningsplatform med de bedste betingelser for at bringe droneforskningen op i verdensklasse. Vi har allerede omkring Odense enestående faciliteter på droneområdet. For eksempel på testcentret i HCA Airport, hvor blandt andre Boeing tester droner, siger institutleder Kasper Hallenborg fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.

Ud over SDU deltager universiteterne i Aarhus, København, Aalborg samt Danmarks Tekniske Universitet.

- Droner har et kæmpe potentiale til at styrke Danmarks produktivitet og grundlaget for vækst i hele landet. Det potentiale skal vi gribe og udvikle, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

På storindkøb
Hun præsenterer dronestrategien sammen med transportminister Hans Christian Schmidt (V), der ser flere fordele ved tiltaget.

- Ifølge beregninger kan det betyde en stribe arbejdspladser. Man vil også kunne bruge droner til overvågning, opmålinger, hurtig levering af medicin eller for eksempel at undersøge høje bygninger. Jeg tror, at det kun er fantasien, der sætter grænser, siger han.

Millionbevillingen sikrer, at droneforskerne nu kan gå på storindkøb efter det nødvendige udstyr. SDU skal ud at købe en 3D-radar, der ikke hidtil har været råd til. Den skal sikre, at droner registrerer og flyver uden om forhindringer i luften.

Aalborg Universitet skal på jagt efter en stor varevogn, der kan overvåge dronerne i luften som en kommandocentral på hjul.

Ritzau