DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Når øje-bevægelser kan understøtte kommunikation

TrygFonden, UC Syd og flere firmaer står bag udviklingsprojektet ’En stemme til børn med multiple handicaps’

SYDDANMARK / AABENRAA: Multihandicappede børn er ofte så handicappede, at de hverken kan udtrykke sig med ord eller bevægelser. Nu er der takket være moderne teknologi hjælp på vej, så disse børn får lettere ved at kommunikere.

TrygFonden har bevilget 1, 3 mio. kr. til udviklingsprojektet ’En stemme til børn med multiple handicaps’, som blandt andet understøtter kommunikation via øjets bevægelser.

En projektgruppe, der består af offentlige og private parter, vil i løbet af en toårig projektperiode afprøve forskellige løsninger som fx eyetracking, hvor barnet kommunikerer via aflæsning af øjets bevægelser. I projektperioden bliver det børnene i Børneinstitutionen Posekær og Børnehuset Lille Kolstrup i Aabenraa Kommune, der får glæde af løsningen.

Praktikere rustes
Projektet ledes af CoLab Rehab & Recovery og har til formål at udvikle en innovativ kommunikationsteknologi, baseret på velkendte løsninger som blandt andre platformen Touch & Play fra Vejle-virksomheden Applikator.

Applikator skal stå for den teknologiske udvikling. Tidligere erfaringer fra deres Touch & Play-løsning samt velkendt sensorteknologi skal tilpasses, så barnet kan betjene pc og interaktive skærme gennem bevægelser.

Projektet vil også indgå som en væsentlig del i professionsuddannelserne ved UC SYD og dermed ruste studerende og kommende praktikere til at benytte den nye teknologi, siger Gundi Schrötter Johannsen, lektor ved Forskning og Udvikling, UC SYD.

ka