DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Ritzau Scanpix.

Mobil-klip: Travle beslutningstagere bør beslutte ikke at være travle

Straffen for at kommunikere håndholdt under bilkørsel skærpes fra en bøde på 1.500 kr. til et klip i kørekortet
19. JAN 2018 10.37

Travle beslutningstagere som lader travlheden drive dem til at lige at skrive eller tjekke sms'er eller sociale medier, mens de kører, bør i stedet lade beslutningsdygtigheden tage over og beslutte sig for at lade de håndholdte digitale devices ligge under kørslen.

Et flertal i Folketinget vil ændre straffen for at bruge håndholdt mobil fra en bøde på 1500 kr til et klip i kørekortet, og udvide forbuddet til at omfatte alle former for håndholdt udstyr. 'Det nytter ikke noget, at vores lovgivning baserer sig på de teknologiske tilbud, der fandtes i 1997', begrunder transportminister Ole Birk Olesen (LA). 

Hans flertal for en lovændring består indtil videre af V-LA-K-regeringen plus Dansk Folkeparti, men også Socialdemokratiet er venligt stemt over for tanken. Et lovforslag ventes fremsat til efteråret.

Når det er vedtaget og trådt i kraft, vil det være fremtidssikret ved at gælde ikke bare telefonsnak og sms'er, men også fx alle mulige andre anvendelser af digitale tjenester som Skype, Facebook og hvad der ellers måtte komme fremover, og som nævnt uanset hvilket grej der bruges.

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og brancheforeningen Forsikring & Pension viste i november, at 10 pct. af bilister indrømmer, at de skriver beskeder på sms, mail, Facebook m.v., 12 pct. at de læser beskeder, og hele 28 pct. at de indstiller gps'en under kørslen. Håndholdt telefonsnak vil kun 7 pct. af bilister vedkende sig.