DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Midtjysk diabetes-projekt skal dele patientdata

Sundhedsstyrelsen bevilger fem mio. kr. til midtjysk diabetesprojekt mellem tre kommuner, et hospital og de praktiserende læger.
23. AUG 2019 9.00

MIDTJYLLAND: Patienter med type 2-diabetes får behandling og rehabilitering fra flere parter, men ofte mangler der sammenhæng i forløbet. Det skal et nyt projekt fra Midtklyngen: Hospitalsenhed Midt, Viborg, Silkeborg og Skive kommuner og praktiserende læger råde bod på, oplyser Hospitalsenhed Midt.

Sundhedsstyrelsen har netop bevilget fem mio. kr. til projektet, som gennemføres sammen med Steno Diabetes Center Aarhus og forsknings- og konsulenthuset Defactum.  

I de tre kommuner bor der cirka 11.000 borgere med type 2-diabetes, og langt størstedelen af disse borgere følges af deres egen praktiserende læge. Men 10-15 pct. følges og behandles samtidig på hospitalet, og cirka 5 pct. modtager også kommunale sundhedsydelser.  

- Det er velbeskrevet, at patienter med type 2-diabetes kan opleve en større byrde ved deres sygdom, fordi der mangler kontinuitet i deres behandlingsforløb. I Region Midtjylland vil vi sammen med vores kommuner og almen praksis skabe bedre sammenhæng i patienternes forløb på tværs af sektorer, og det skal dette projekt hjælpe til, siger Annette Roed (S), formand for Region Midtjyllands udvalg for nære sundhedstilbud.  

Projektet rummer flere indsatser. En af indsatserne skal sikre, at hospital, kommuner og praksis kan udvikle en samarbejdsmodel, hvor man konfererer med hinanden om fælles patienters behandlingsforløb. 

En anden indsats skal bidrage til at dele data om diabetespatienterne på tværs af sektorer i anonymiseret form. Med projektet indsamles de anonymiserede patientdata derfor i en kvalitetsdatabase, som kan bruges til at blive klogere på de komplikationer, som patienter med type 2-diabetes oplever, og hvilke tilbud og behandling de får fra de forskellige sektorer. 

En tredje indsats handler om at bruge de fælles data som grundlag for at udvikle nye fælles kvalitetstiltag på tværs af hospital, praksis og kommuner.

ka