DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Lægerne i Midtjylland elsker deres jyske model

I Region Hovedstaden og Region Sjælland har de yngre læger mistet troen på Sundhedsplatformen. I Midtjylland er lægerne glade for deres jyske model.

De yngre læger på hospitalerne i Region Hovedstaden og på Sjælland er lige så utilfredse med Sundhedsplatformen som deres ældre kolleger, og de har i stort omfang mistet troen på, at der vil blive rettet op på manglerne i den elektroniske patientjournal, som er leveret af det amerikanske firma Epic, skriver Politiken.

Det viser en stor undersøgelse, som foreningen Yngre Læger har foretaget. Den viser også, at situationen er den stik modsatte i de jysk-fynske regioner, ikke mindst i Region Midtjylland, som bruger en elektronisk patientjournal, MidtEpj, fra det aarhusianske firma Systematic.

Næsten ni af ti yngre læger i Region Midtjylland er tilfredse med MidtEpj, som de opfatter som sikker for patienterne, let at arbejde i, og som i modsætning til Sundhedsplatformen ikke tager lægernes tid fra patienterne.

- Det er en bemærkelsesværdig stor forskel mellem regionerne, siger Helga Schultz, der er formand for Yngre Læger, til Politiken.

Hun mener, at undersøgelsen afliver påstande om, at utilfredsheden med Sundhedsplatformen kan forklares med, at læger og især de lidt ældre læger er negative over for nye arbejdsredskaber.

Elektronisk patientjournal er ikke problemet
- Undersøgelsen viser, at utilfredsheden med Sundhedsplatformen ikke har noget med det at gøre. Hvis der er en velfungerende elektronisk patientjournal, der understøtter lægerne i deres arbejde, så hører man ikke lægerne brokke sig.

Omkring 3.000 yngre læger i alle fem regioner har deltaget i undersøgelsen, og de er blandt andet blevet bedt om at give deres elektroniske patientjournal en karakter på 12-skalaen. Her får Sundhedsplatformen en karakter på 1,7, hvilket er dumpekarakter, da man skal have 2 for at bestå. Omvendt får MidtEpj karakteren 9,2 af lægerne i det midtjyske.

Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), siger, at resultatet ikke kommer bag på hende.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at der var sket større forbedringer i løbet af det her år. Det er derfor, vi følger det tæt politisk, og vi har opstillet fire mål, hvor det øverste er, at lægerne skal have mere tid til patienterne.

I Region Syddanmark er 67 pct. af lægerne tilfredse med deres it-system, og i Region Nordjylland er det 54 pct. Begge regioner har besluttet at skifte til det samme system fra Systematic, som man har i Region Midtjylland.

MG

Se rapporten fra Yngre Lægers undersøgelse.