DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Lægemiddelstyrelsen: Vær kritisk over for sundheds-apps

Lægemiddelstyrelsen lancerer en ny kampagne, der skal øge forbrugernes opmærksomhed på at være kritiske over for sundheds-apps, som frit kan downloades eller købes på nettet
23. MAR 2017 12.15

Lægemiddelstyrelsen oplever i stigende grad, at medier og forbrugerne efterspørger, at den som myndighed forholder sig til, hvilke sundheds-apps der virker, og hvilke der ikke gør. Eksempelvis i forhold til de mange apps, der lover, at de kan stille diagnoser.

- Her må vi være ærlige at sige, at hvis man føler sig syg, skal man først og fremmest gå til sin læge. En app kan ikke stille en diagnose alene, siger Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz.

Langt de fleste af de apps, der kaldes for sundheds-apps, er små programmer der giver påmindelser om at tage medicin eller dagbøger til at registrere symptomer. Disse apps er ikke medicinsk udstyr, men kan sammenlignes med andre typer kalenderprogrammer. For at en app kan blive kategoriseret som medicinsk udstyr, skal den enten kunne bruges til at diagnosticere eller behandle. Og hvis app’en reelt kan det, skal den være CE-mærket.

Kæmpe potentiale
Styrelsen er godt klar over, at apps generelt udgør et kæmpe potentiale i forhold til fremtidens behandling og brugen af data i behandlingen. Markedet er endnu meget nyt, og formentlig er potentialet slet ikke fuldt udnyttet endnu.

- Der findes apps, der kategoriseres som medicinsk udstyr, men det er kun en meget lille del af alle de sundheds-apps, der er tilgængelige. Og de fleste af dem er udviklet målrettet til specifikke patientgrupper som fx apps til diabetespatienter eller sklerosepatienter. Men over en bred kam gælder det, at de skal bruges med omhu, mener Thomas Senderovitz.

Snak med lægen først
Helt generelt anbefaler Lægemiddelstyrelsen ikke, at man inddrager apps i forbindelse med behandlingen af sin sygdom uden først at have rådført sig med sin læge.

- Hvis det giver mening i den konkrete situation, er det vigtigt, at man som læge eller patient sikrer sig, at den app, man bruger, er CE-mærket, så man har en sikkerhed for, at den virker som den skal, siger Katrine Lema, akademisk medarbejder i Lægemiddelstyrelsens sektion for medicinsk udstyr.

Hun opfordrer til, at man generelt går til lægen i stedet for at stole på en app, man selv har hentet på nettet.

Se mere på Testmedfornuft.dk