DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kun anonymiserede mobildata skal indsamles mod corona

Statens Serum Institut vil gerne have adgang til anonymiseret data om folks færden under coronakrisen.
27. MAR 2020 12.51
TEMA: Corona

Der bliver på ingen måde tale om overvågning eller sporing af enkeltpersoners mobiltelefoner og bevægelser under coronakrisen forsikrer Statens Serum Institut ifølge Jyllands-Posten. Instituttet er blevet kritiseret for at have anmodet om adgang til teledata og befolkningens bevægelsesmønstre via registreringer fra deres mobiltelefoner.

Telebranchen er positiv, regeringen har ikke afvist det, og ifølge Statens Serum Institut er formålet ikke at kortlægge borgernes færden, men at få et udtryk for kontakthyppighed i bestræbelserne på at forhindre coronasmittens spredning. Hidtil har instituttet ikke villet svare på spørgsmål om overvågning, men nu lyder budskabet, at der er tale om en 'afgrundsdyb misforståelse'.

- Det som vi gerne vil have fra telebranchen, er helt overordnede og fuldstændig anonymiserede oplysninger om antallet af mobiltelefoner, som har skiftet geografisk placering inden for et givet tidsrum, siger overlæge Robert Skov fra infektionsberedskabet til Jyllands-Posten.

Bare som i Norge
Han afviser, at det danske tiltag kan sammenlignes med situationen i Taiwan, Sydkorea, Kina og andre asiatiske lande, hvor myndighederne helt præcist kan følge de enkelte borgeres færden under coronakrisen.

- Vi har desuden lagt op til, at data fra teleindustrien skal gå ind i Danmarks Statistik, så folk slet ikke kan være i tvivl om, at Statens Serum Institut ikke kommer i nærheden af noget, der er personfølsomt, siger Robert Skov. Ifølge Robert Skov skal de anonymiserede teledata udelukkende anvendes til at udarbejde prognoser, matematiske modeller og estimater.

De skal vise, hvad der sker, når regeringen og Folketinget vælger at lukke Danmark helt eller delvist op igen. Prognoserne skal forudsige antallet af menneskelige kontakter og risikoen for smittespredning.

Det er samme model som i Norge, der også anvender anonymiserede teledata i kampen for at begrænse smittespredningen, og også i Tyskland og Østrig har teleselskaber overdraget anonymiserede teleoplysninger til myndighederne. Der er ifølge Robert Skov 'en betydelig risiko for', at der kommer en coronaepidemi nummer to i efteråret.

Ritzau