DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Ritzau Scanpix.

Kommunerne er ikke med i ny national it-sikkerhedsplan

'En klar mangel' ved en ellers ambitiøs plan, mener cybersikkerhedsekspert
16. MAJ 2018 6.47

Cyberangreb er ifølge regeringen 'den alvorligste trussel mod Danmark siden den kolde krig', men en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed, der blev præsenteret tirsdag, inddrager ikke kommunerne, skriver Politiken.

Overordnet set får regeringen ros fra eksperter og organisationer for at have repareret væsentligt på den første, smalle cybersikkerhedsstrategi fra 2014. Men de undrer sig over, at landets 98 kommuner er blevet holdt ude af loopet under arbejdet med den ambitiøse og vigtige strategi. 

- Det her er statens strategi med fokus på staten. Regionerne bliver på grund af fokus på sundhedssektoren også lidt omfavnet - men kommunerne er fuldstændig fraværende i strategien, siger Thomas Kristmar fra Dansk IT til Politiken.

Dank IT repræsenterer landets it-professionelle, og Thomas Kristmar har seks års erfaring med it-sikkerhed fra Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor han stoppede i 2017 som afdelingschef i Center for Cybersikkerhed.

- Beskyttelsen af kommunerne er fuldstændig fraværende, og det ser vi som en klar mangel. Konsekvensen af angreb kan være nedbrud eller tyveri af data, og for borgere og virksomheder er det jo fløjtende ligegyldigt, om det sker i regi af stat, kommuner eller regioner. Det virker, som om man siger, at kommunerne bare må klare sig selv indtil videre. Det virker ikke sammenhængende, siger Kristmar til Politiken.

mk