DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kommuner vil overtage SKATs gældsopkrævning

Vi har gjort det før og vi kan gøre det igen, når nu SKAT ikke kan, lyder beskeden fra kommunerne. Skatteministeren vil drøfte spørgsmålet med KL
10. SEP 2015 10.17

Vi var langt mere effektive, så det kunne være rart at få den opgave tilbage, så vi kan løse den ordentligt. Sådan lyder ifølge DR Nyheder beskeden fra Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K), efter at SKATs system for automatisk inddrivelse af gæld kollapsede onsdag. En rapport fra Kammeradvokaten konkluderede, at dele af den automatiske gældsinddrivelse, der er samlet i SKATs Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI), kunne være ulovlig.

Det fik SKAT til at lukke den automatiske gældsinddrivelse ned, og i titusindvis af borgere, der skylder det offentlige penge, slipper nu for gælden. I hvert fald for en tid.

- Jeg synes, det er et skidt signal at sende til borgerne, at man kan have chance for at slippe for gæld, fordi SKAT giver op. Har man gæld, skal man sørge for at betale, og i kommunerne kommer andre jo bare til at betale, siger Benedikte Kiær til DR Nyheder.

Fordoblet til 60 mio.
I Helsingør Kommune er borgernes gæld fordoblet til 60 mio. kr., efter at Skat har overtaget inddrivelsen. Og borgernes samlede gæld til kommunerne er steget fra 2,6 mia. kr. i 2013 til 3,5 mia. kr. ved udgangen juni i år.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er tilbageholdende, men ikke afvisende overfor at lade kommunerne inddrive deres egen gæld.

- Jeg er i dialog med KL, og der vil vi drøfte det spørgsmål. Men jeg tror ikke, at i de gode gamle dage var alt bedre, men jeg drøfter gerne med kommunerne, om de vil hjælpe til med inddrivelsen. De skal selvfølgelig have inddrevet de penge, som borgerne skylder, for ellers er det alle os andre, der skal betale, og det kan vi ikke være bekendt, siger Karsten Lauritzen til DR Nyheder.

Kommunal inddrivelse kræver dog formentlig en lovændring, men her er der hjælp at hente i Folketinget.

- Hvis der skal lovgivning til at få det til at fungere, så er vi selvfølgelig behjælpelige med det, siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokraterne.

S foreslår mere mandskab
Kort efter, at SKAT lukkede inddrivelsen, forlangte Kommunernes Landsforening, at SKAT ville sætte ressourcer af til at inddrive deres tilgodehavender.

Formanden for Told og Skatteforbundet, Jørn Rise, anslog onsdag, at det ville kræve ekstra 1000 medarbejdere plus et antal vikarer. Og skatteministeren er ikke afvisende overfor at bruge flere penge på skattesystemet.

- Der er ikke mange penge i statskassen, så de skal findes. Derfor håber jeg, at andre partier vil hjælpe til, siger ministeren .

Også til det kan han formentlig regne med hjælp fra Socialdemokraterne.

- Det er absolut en mulig konklusion. Skatteministeren er ham, der kan sige, hvad der skal til, i forhold til at man må inddrive manuelt i stedet for det system, man må droppe. Det er absolut en konklusion, at der også må mere mandskab til, siger Jesper Petersen.

Imens har Karsten Lauritzen givet sig selv og SKAT frem til den 25. september til at fremlægge en samlet løsningsplan, efter at flere problemsager er væltet ud af skabene hos SKAT.

mk