DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

KMD og Kombit indgår millionforlig

En voldsom konflikt om levering af it-systemer til kommunerne fra KMD er nu bilagt med forlig og ny tidsfrist
13. MAR 2017 18.35

Efter et langt og til tider meget offentligt slagsmål har KMD, tidligere Kommunedata, og kommunernes it-fællesskab Kombit indgået et forlig, der indebærer, at KMD skal betale en bod på 100 mio. kr. 

Forliget omhandler leverancen af en række afgørende støttesystemer til kommunerne, der er blevet over et år forsinket og som netop er en del af en proces, hvor man fra Kombits side har ønsket at bryde med KMD's monopol i sektoren.

Rækken af forsinkelser fik tidligere på året Kombits formand, Rødovre-borgmester Erik Nielsen (S), til at kalde 'nok for nok' og forlange økonomisk kompensation. To uger senere gik KL-formand Martin Damm (V) så langt som at beskylde KMD for bevidst at have forsinket leveringen af systemerne til kommunerne og true med at udelukke KMD fra nye opgaver. 

Men nu har Kombit så altså indgået et forlig med KMD med tre hovedpunkter:

  • En forlængelse af den aftale, der skal sikre, at KMD ikke udnytter sit monopol, mens kommunerne indfører nye løsninger fra andre leverandører.
  • At KMD skal betale 100 mio. kr. til kommunerne i bod 
  • og at KMD endnu engang skal til pengebogen, hvis ikke den nye tidsfrist, der ligger sidst i 2017, bliver overholdt. 


Bestyrelsesformand for Kombit, Erik Nielsen, skriver i en pressemeddelelse, at KMD's seneste måneders leveranceproblemer af støttesystemerne været til heftig debat i kommunerne og ikke mindst i medierne, men at hans oplevelse er, at KMD har lyttet til it-fællesskabet:

- Det er til tider gået hårdt for sig, men min oplevelse er, at KMD har lyttet til os, og med dette forlig imødekommer KMD centrale dele af kommunernes ønsker, skriver han og oplyser, at den samlede aftale har en værdi på omkring en halv mia. kr. for kommunerne i Danmark.

Hos KMD anerkender man, at leveranceforløbet omkring støttesystemerne ikke har mødt kommunernes krav og forventninger, og administrerende direktør for KMD Eva Berneke skriver i en anden pressemeddelelse, at de heller ikke har levet op til egne forventninger.

- KMD vil i samarbejde med Kombit gøre sit yderste for at få afsluttet leveringen af støttesystemerne til alles tilfredshed, skriver hun.

KMD blev solgt til kapitalfonde for to mia. kr. i 2009. Siden da er der købt en stribe nye systemer fra både KMD og andre, der skal bryde KMD's monopol.

Ritzau /mfa