DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Klar til digitale vælger­erklæringer fra 12. januar

Om to uger åbner den digitale løsning til opstilling af nye partier
28. DEC 2015 10.50

Fra tirsdag den 12. januar kan nye partier indsamle vælgererklæringer digitalt ved brug af Nem ID, oplyser Ritzau.

Den digitale løsning forenkler en papirgang, som for mange nye partier er blevet oplevet som en væsentlig hurdle på vejen til at skaffe de nødvendige 20.109 vælgerunderskrifter for at blive opstillingsberettigede. En anden hurdle bliver der dog ikke ændret ved, nemlig at hver vælger kun gyldigt kan underskrive for ét parti.

Efterfølgende underskrifter for andre partier tæller ikke med, hvilket var blandt årsagerne til, at Alternativet måtte op på over 40.000 for at have tilstrækkeligt med gyldige, og at 32.000 ikke var nok for Nationalpartiet. Sidstnævnte parti føler sig nu ifølge Ritzau helt sikker på, at opstillingsberettigelsen snart kommer i hus.

Nationalpartiet nåede ikke det nødvendige antal godkendte vælgererklæringer til FV15, men de ca. 14.000, det blev til, er stadig gyldige en tid endnu. En underskrift er gyldig i 18 måneder, og da Nationalpartiet indledte sin underskriftsindsamling i oktober 2014, vil de ældste vælgererklæringer begynde at blive forældede i april 2016.

Partiet er derfor stadig i kapløb med tiden, men indsamlingen af de manglende underskrifter vil blive lettet med den digitale løsning. Den går ud på, at en vælger der vil støtte opstillingen af et parti, i første omgang blot skal give partiet sin mailadresse, hvorefter vælgeren vil modtager en mail med et link, som sammen med vælgerens Nem-ID giver adgang til at afgive en vælgererklæring digitalt.

Efterfølgende skal der fortsat foretages en kontrol af, at vælgeren ikke i forvejen har afgivet en vælgererklæring for et andet parti, men processen bliver speedet mærkbart op med den digitale løsning. Hvordan løsningen fungerer via websitet www.vaelgererklaering.dk, beskrev dknyt detaljeret for to måneder siden, da Indenrigsministeriet sendte et udkast til bekendtgørelse i høring.