DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Pressefoto, KMD

KL truer med at udelukke KMD fra nye opgaver

Selskabet har bevidst forsinket leveringen af kommunale støttesystemer, lyder beskyldningen fra KL
23. JAN 2017 23.02

Efter en stribe af sager, hvor KMD ikke at har leveret de bestilte it-systemer til tiden, truer KL nu med at udelukke it-leverandøren fra nye opgaver. Det skriver Finans.dk.

KL-formand Martin Damm (V) går så langt som at beskylde selskabet for bevidst at have forsinket leveringen af systemer til kommunerne:

- Der er det helt særlige for KMD, at de ved at lade være med at løse opgaverne til tiden kan tjene styrtende med penge. De misbruger deres monopolstatus. Det er grotesk, siger formanden og fortsætter:

- Det kan diskvalificere KMD i forhold til nye projekter. Man spørger jo ikke en håndværker igen, hvis man ikke får det, man bliver lovet til tiden og til den rigtige kvalitet.

Samlet erstatningskrav på to mia. kr. 
Truslen fra KL kommer på et tidspunkt, hvor KMD allerede lægger arm med både Skatteministeriet og ATP, der hver har rejst millionkrav mod virksomheden for forsinkede it-systemer.

Senest har det kommunale it-selskab Kombit meldt ud, at de vil rejse et økonomisk krav mod virksomheden efter gentagne forsinkelser, ligesom Region Syddanmark i december måtte afvise et KMD-system, der ikke levede op til kontrakten. Om regionen vil rejse erstatningskrav, er der dog endnu ikke taget stilling til. 

Ifølge it-professor Kim Normann Andersen fra CBS står KMD allerede nu overfor et samlet erstatningkrav på ca. to mia. kr., og ender KL med at gøre alvor af truslen, kan det blive særdeles dyrt for virksomheden ikke at leve op til de kontraktmæssige leveringsfrister. 

Alene i 2015 stod kommunerne nemlig for hele 57 pct. af it-virksomhedens omsætning på fem mia. kr.

KMD har ikke ønsket at stille op til interview, men kommunikationsdirektør Morten Langager skriver i en mail:

- Vi har ingen interesse i at have konflikter med nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere. Men vi er samtidig nødt til at sige, at vi i øjeblikket oplever en helt urimelig og usaglig italesættelse af vores forretning. 

Ritzau / mfa