DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kapaciteten for store datacentre er stort set udtømt

Elnettet på Fyn, Sjælland og i Østjylland har ikke kapacitet til flere nye, store datacentre. Kun i Vestjylland er der plads til flere storskala-centre, siger Energinet.dk
5. JAN 2018 6.11

Grænsen for, hvor mange store datacentre det danske elnet har kapacitet til, er snart nået, skriver Information. Vestjylland er det eneste område, hvor elnettet stadig har tilstrækkelig kapacitet til at klare flere store datacentre med samme omfang og forventede strømforbrug, som de allerede annoncerede storskala-datacentre fra Apple og Facebook har.

Alternativet er at udbygge elnettet i resten af landet, hvor der med det nuværende elnet ikke er kapacitet til flere af den type store datacentre, siger Energinet, der er den statslige virksomhed, som ejer det danske elnet. Energinet er i tæt kontakt med internationale virksomheder, der stadig er interesserede i placere flere datacentre i Danmark.

- Hvis vi skal kunne opretholde en stabil elforsyning uden forstærkninger eller detaljerede begrænsninger i elnettet, så er vi ved at være isoleret til det vestdanske transmisionssystem, siger Jesper Storebjerg, projektleder i Energinet for tilslutningen af elforbrugere og dermed datacentre til elnettet, til Information.

I Vestjylland er elproduktionen fra vindmøller dog så stor, at der er kapacitet til at bygge 'et par' datacentre mere, selvom elnettet ikke kan klare flere storskala-centre i resten af landet. Men datacentre har forskellige størrelser, og hvis nye datacentre forbruger mindre strøm, end de planlagte stor-skala-datacentre, eller bygges de eksempelvis med egne nødstrømsanlæg, så er der i det nuværende elnet stadig plads til mindre datacentre andre steder end i Vestjylland.

I Dansk Energi, brancheforeningen for danske energiselskaber, ser man nødig, at en kapacitetsudfordring fra flere store datacentre som det allerførste bliver mødt med en udbygning af elnettet, da det vil forøge forbrugernes samlede elregning.

Samfundsgevinst
I foreningen Datacenter Industrien ser direktør Henrik Hansen tiltrækningen af datacentre som en samfundsgevinst, der skal betragtes som en del af den grønne omstilling.

- Der er mange aktører, der kommer ind som blandt andre Apple og melder klart ud, at de er villige til at hjælpe med udbygningen af den grønne strøm, siger Henrik Hansen.

En af de kommuner, der arbejder for at tiltrække et stort datacenter fra en international virksomhed, er Varde. Energinets udmelding passer kommunens borgmester godt. Han vidste ikke, at der kun er kapacitet til nye datacentre af samme store omfang i Vestjylland:

- Det betyder, at chancerne er større for, at vi er på landkortet, siger borgmester Erik Buhl (V).

Udenrigsministeriets afdeling Invest in Denmark, som arbejder for at tiltrække investeringerne til landet, oplyser i et skriftligt svar, at den 'identificerer potentielle placeringsmuligheder for virksomheder med behov for tilslutning på el-transmissionsnettet i tæt samarbejde med Energinet.dk'.