DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

It-skandale i SKAT: Dømte slipper for at 'sidde' bøder af

SKAT's skandaleramte it-system er skyld i, at kriminelle slipper for straf
16. SEP 2015 7.39

Når kriminelle nægter at betale deres bøder, selv om de har penge til det, kan politiet idømme dem en forvandlingsdom - afsoning i fængsel. Det kræver bare, at SKAT giver informationer om skyldnere videre. Siden 2013 har det været SKAT's opgave at oversende bødesager til politiet, men det er ikke sket.
- Denne funktion har ikke virket efter hensigten, og det er derfor besluttet, at der for tiden ikke sendes sager til politiet med henblik på afsoning, skriver SKAT i et skriftligt svar til DR Nyheder.

SKAT overtog inddrivelsen af gæld og bøder i 2005. Dengang sad der i gennemsnit 21 skyldnere i de danske fængsler hver dag året rundt, fremgår det af Kriminalforsorgens årsrapport fra 2014. Men i dag sidder der ikke en eneste. Præcis hvor mange skattesvindlere, fartsyndere, hooligans og almindelige dårlige betalere, der på denne måde er sluppet for at betale sin gæld til samfundet, har SKAT ikke noget overblik over.

I 2011 havde SKAT 359 sager liggende hos politiet med henblik på afsoning, viser en opgørelse. Kriminalforsorgens årsrapport viser, at antallet af bødeforvandlinger allerede faldt drastisk, da SKAT overtog inddrivelsen af den offentlige gæld i 2005. Mange år inden EFI-systemet trådte i kraft. Men det kan Skat ikke svare på:
- SKAT kan ikke besvare spørgsmålet, da vi ikke kan få data fra EFI. Det skyldes, at det ikke virker efter hensigten, siger SKAT's inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen.

pv