DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Lee Woodgate, Ritzau Foto.

It-nedbrud i Hovedstaden lammede hospitaler

Region Hovedstaden blev fredag morgen ramt af et massivt it-nedbrud, som lagde hele systemet ned
4. AUG 2017 8.30

HOVEDSTADEN: Et gigantisk neværksnedbrud skabte fredag morgen fra klokken 7.20 betydelige problemer i Region Hovestaden, hvor personalet ikke kunne benytte hverken Sundhedsplatformen eller e-mailsystemer, skriver Ekstrabladet, regionen selv og Ritzau.

Dermed var sygehuse som Rigshospitalet - Blegdamsvej og Glostrup, Bispebjerg Hospital, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital, Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital - Hillerød og Frederikssund uden it. Der er ca. 39.400 medarbejdere i Region Hovedstaden.

Klokken 10.24 var alle systemer oppe at køre igen meddeler Region Hovedstaden. På det tidspunkt havde systemet været gået ned i tre timer.

Belastning og krisemøde
Det er kun Region Hovedstaden, som er blevet ramt af nedbrud. De andre regioner kører, som de plejer. Og Region Hovedstaden afviser da også over for Ekstrabladet, at der er tale om et hackerangreb.

- Det lyder nærmere som om, at det er et komponent i et centralt krydsfelt, der skal skiftes, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend G. Hartling til Ekstrabladet og fortæller, at nedbruddet især rammer medarbejderne.

- Det er en kæmpe belastning for vort personale. Patienterne skal nok blive behandlet, for man har indført en nødprocedure, hvis man arbejder med papir i stedet for med it, fortæller han.

Patienter sendt hjem
Bispebjerg Hospital blev ramt af nedbruddet.

- Vi er ramt af nedbruddet. Lige nu holder vi krisemøde og prøver at danne os et overblik, sagde kommunikationschef ved Bispebjerg Hospital Else Wad Bjørn omkring klokken ni. Status er, at vores nødprocedurer virker, og at ingen patienter er påvirket.

Også på Hvidovre Hospital var man ramt af nedbruddet. Nødprocedurerne følges efter planen, oplyser hospitalet, med det er endnu for tidligt at sige, hvilke konsekvenser det vil få. Medier fortæller dog, at flere patienter er blevet sendt hjem, på trods af aftale om blodprøvetagning.

På Rigshospitalet mærker man også konsekvenerne af formiddagens it-nedbrud. Nogle planlagte operationer bliver udskudt, men først i næste uge har hospitalet et samlet overblik over konsekvenserne.

Alle livsvigtige operationer bliver dog gennemført, oplyser sygehuset til Ritzau.

Ritzau / rp