DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
(Arkivfoto: Polfoto.)

It-kriminelle angriber ni ud af ti kommuner

En stor del af landets kommuner har ifølge rundspørge været udsat for angreb på it-sikkerheden
21. OKT 2016 10.09

Ni ud af ti kommuner har været udsat for angreb på it-sikkerheden i løbet af i år. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget til danske kommuner.

Kommunerne er typisk udsat for såkaldte ransomware-angreb, der låser filerne på de kommunale netværk. Filerne kan først åbnes, enten når it-kriminelle får udbetalt en løsesum, eller hvis det lykkes kommunen at genskabe filerne ud fra en backupkopi.

Henrik Larsen, chef for DK Cert - en statslig enhed, som overvåger truslen fra it-kriminalitet - ser de mange angreb som udtryk for manglende fokus på it-sikkerheden.

- Generelt vil jeg sige, at det halter med sikkerheden. Der er endda kommuner, der siger, at de har oplevet færre angreb på det sidste og derfor har kunnet spare lidt på sikkerhedsbudgettet. Det tror jeg ikke er vejen frem, siger Henrik Larsen til DR.

Intet budget
Kun et fåtal af kommunerne har et budget, der er decideret sat af til it-sikkerhed. Typisk er it-sikkerheden lagt sammen med det generelle budget for it. Og det er en fejl, mener Henrik Larsen.

- Hvis ikke der er et budget, der er snøret af til it-sikkerhed, så er der risiko for, at det forsvinder ud i det store budget, siger han.

54 af landets 98 kommuner har besvaret DR's rundspørge.

En ny rapport fra det europæiske politisamarbejde Europol viser, at cyberkriminalitet nu er større end traditionel berigelseskriminalitet i flere EU-lande.

ak