DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

It-bestikkelse: 40 offentligt ansatte er suspenderet på en mistanke

Det har personlige og økonomiske konsekvenser for de sigtede, selvom de måske aldrig kommer for retten
19. OKT 2016 7.37

Omkring 40 offentligt ansatte personer er blevet suspenderet, efter de i juni blev sigtet for at modtage bestikkelse i form af it-udstyr fra it-virksomheden Atea. Dermed oplever de sigtede i den såkaldte Atea-sag både personlige og økonomiske konsekvenser, selvom de blot er sigtede og måske aldrig kommer for retten, skriver Politiken onsdag.

Politiken har talt med fire af forsvarsadvokaterne i 2016-delen af det store sagskompleks, og i alle tilfælde er deres klienter blevet sendt hjem af deres offentlige arbejdsgiver, heriblandt Udenrigsministeriet, Rigspolitiet og Forsvaret.

I nogle tilfælde er de sigtede ansat som tjenestemænd og modtager derfor kun to-tredjedele af deres løn under suspendering.

I alle tilfælde har sigtelserne og den medfølgende hjemsendelse alvorlige personlige konsekvenser, fortæller forsvarerne til Politiken, og kritiserer også anklagemyndigheden for at bidrage til stigmatisering af de sigtede ved blandt andet at foretage voldsomme ransagninger og anholdelser.

De hjemsendtes fagforeninger er også kritiske over for arbejdsgivernes drastiske skridt:

- Når man bliver suspenderet, så står man allerede med den ene fod ude af døren. Har man været sendt hjem gennem længere tid og vender tilbage, så er man tilovers, fordi arbejdsgiveren har fundet nye folk til de opgaver, siger Morten Bomholt Nielsen, der er sekretariatschef i Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, der organiserer to suspenderede tjenestemænd, til Politiken.

dc