DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Jonathan Brady, Ritzau Foto.

Google gør klar til at rykke ind i Aabenraa med datacenter

Google bliver nabo til Apple. Aabenraa vil være it-klynge
17. NOV 2017 13.54

AABENRAA: Google overvejer at etablere et nyt datacenter på dansk jord og har derfor købt en grund på 131 hektar i Kassø ved Aabenraa, oplyser it-giganten i en pressemeddelelse. I forvejen har Apple købt et areal i samme områder, og tidligere i år købte Google et cirka halvt så stort areal i Fredericia af samme grund.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke planer om at bruge grundene, men vi vil gerne sikre os muligheden for at ekspandere vores datacentre i Europa, hvis vores arbejde kræver det, siger kommunikationsansvarlig Helle Mayor fra Google Danmark.

Det pointeres, at Google ikke forventer at tage nogen beslutninger i den retning i den nærmeste fremtid, men det lægger ikke nogen dæmper på borgmester Thomas Andresens (V) velkomst. Han erklærer sig både glad og stolt over Googles valg af Aabenraa Kommune.

- Det bekræfter os i, at vi har potentialet til at udvikle os til en reel datacenterklynge for verdens største it-koncerner. Vi har den direkte adgang til Europas hovedfærdselsårer for både bæredygtig elektricitet og lynhurtige dataforbindelser til hele verden, og vi har en kommunal forvaltning, som professionelt håndterer udenlandske investorers behov, siger borgmesteren i en kommentar.

Google og Apples to grunde i Aabenraa Kommune udgør tilsammen over 400 hektar, hvilket er dobbelt så stort som de tre øvrige meget store datacenterprojekter i Danmark tilsammen og på højde med de største datacenterområder på verdensplan. Aabenraa mener på den baggrund at have et fortrin frem for andre kommuner med kommende datacentre, hvis andre internationale it-koncerner har interesse i at placere sig i Danmark.

Foruden Googles og Apples arealer i Aabenraa Kommune er Apple i gang med at opføre et datacenter ved Viborg, mens Facebook har lignende planer i Odense. Googles køb af arealet Aabenraa er resultatet af flere års fortrolige forberedelser.

Ifølge brancheorganisationen Datacenter Industrien vurderer konsulentfirmaet Boston Consulting Group, at der frem mod 2020 bliver behov for 60 nye datacentre i Europa. Danmark vurderes at have gode chancer for at få nogle af dem.

mk / Ritzau