DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Gælden til det offentlige runder 100 mia. kr. i 2017

Det nye it-system til skatteinddrivelse forventes stadig først færdig i begyndelsen af 2018
3. JAN 2017 7.00

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er om ganske få dage, senest i næste uge, nødt til at fortælle Folketingets partier og offentligheden, at den samlede gæld til de offentlige kasser har nået et nyt rekordniveau. Det skriver Politiken tirsdag.

Tæt på 100 mia. kr. har stat, kommuner og regioner til gode hos borgere og virksomheder, der har misligholdt betalingen af parkeringsbøder, skattegæld, børnepenge, SU-lån eller moms.

- Vi har fået en orientering om, at gælden til det offentlige vil runde 100 milliarder inden årsskiftet, siger den socialdemokratiske skatteordfører, Jesper Petersen.

Nyt it-system klar i 2018
I november lød opgørelsen på 91,7 mia. kr., men ifølge skatteministeren vil gælden blive ved med at vokse gennem 2017.

- Jeg har ikke lagt skjul på, at restancerne vil vokse, indtil vi har et effektivt inddrivelsessystem, og der er vi ikke endnu. I begyndelsen af 2018 skulle det nye it-system være oppe at køre, så der skulle gerne være styr på de nye fordringer, der kommer ind, siger Karsten Lauritzen.

Skatteadvokat: Inddrivelsen er ude af kontrol
Politiken har tidligere skrevet, at gælden til det offentlige i perioden fra juni 2015 til juni 2016 i gennemsnit steg med 1,5 mia. kr. om måneden. Dengang udtrykte skatteadvokat Eduardo Vistisen bekymring over inddrivelsen af gælden.

- Med så stor en stigning på så kort tid virker det som om inddrivelsen er ude af kontrol, sagde han til avisen.

- Tidligere steg den offentlige gæld tre til fire mia. kr. om året, og det var bestemt slemt nok, men nu er stigningen femdoblet. Det virker, som om bunden er gået ud af systemet.

Siden 2005 er 3000 medarbejdere blevet fyret i forventning om, at deres arbejde kunne udføres af it-systemet EFI. Systemet har siden vist sig ubrugeligt og er blevet skrottet.


Ritzau