DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Frit tilgængelige manualer har skærmbilleder af fortrolige data

Manualer til journalsystemer fundet med Google viser skærmbilleder, hvor sløring af data kan fjernes med få klik
28. MAR 2018 6.23

Navne, cpr-numre og fortrolige helbredsoplysninger på alvorligt syge patienter og anbragte børn ligger frit tilgængeligt på nettet, har Fagbladet FOA konstateret ved en enkelt dags målrettet søgning på Google. 'Fuldstændig uacceptabelt', siger kontorchef Jesper Husmer Vang fra Datatilsynet.

I sine Google-søgninger fandt Fagbladet FOA 13 manualer til it-systemer fra tre regioner. Manualerne, der er oprettet i Word, bruges af alt fra hospitalsansatte til kommunale sagsbehandlere og tandlæger, og de indeholder tilsammen  fortrolige oplysninger om navne, cpr-numre og helbredsoplysninger på op mod 100 navngivne borgere fra Region Syddanmark, Region Hovedstaden og Region Nordjylland.

Oplysninger som man ifølge persondataloven skal sikre sig ikke kommer til uvedkommendes kendskab. Alligevel er de brugt som eksempler i manualer, hvor man har brugt Word til at indsætte skærmbilleder fra de omhandlede journalsystemer. I de fleste tilfælde er billederne redigeret, så de fortrolige social- og sundhedsoplysninger  fra journalsystemerne ikke kan ses, men når de ligger i et Word-dokument, kan man med et par klik genskabe de oprindelige skærmbilleder.

Fagbladet FOA har kontaktet de ansvarlige myndigheder samt en række private databehandlere. De har nu fjernet dokumenterne og gennemgår deres sider for personoplysninger.

Den 25. maj får alle, der har med personfølsomme oplysninger at gøre, endnu en grund til at stramme op på datasikkerheden. Her træder EU’s persondataforordning i kraft. Forordningen skærper kravene til behandling af borgeres fortrolige oplysninger og medfører samtidig højere bødestraffe.

mk