DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Fire af fem i branchen vil ikke byde på offentlige it-opgaver

For dyrt og for tidkrævende, siger de ifølge ny rapport
4. SEP 2017 8.03

Flere it-virksomheder kigger udenom opgaver for det offentlige, fortæller DR Nordjylland. Fire ud af fem mener, at det er for omkostningsfuldt eller tidskrævende at komme med et bud på offentlige opgaver, viser en en rapport fra Center for forskning i offentligt-privat samspil.

- Det er et meget stort problem hvis det offentlige alene handler hos en lille del af branchen. Det forhindrer den vækst og innovation, vi ellers kunne få, siger formanden for brancheforeningen IT-branchen, Birgitte Hass.

Særligt de små og mellemstore virksomheder har svært ved at byde ind på opgaverne, fordi det kan koste op til 16 pct. af opgavens værdi bare at give et bud, viser rapporten. Penge, der er tabt, hvis ikke man vinder udbuddet.

For de virksomheder, der vinder opgaverne, er der mange penge at komme efter. Rapporten viser, at en offentlig opgave for it-branchen i gennemsnit er på 10 mio. kr.

Juridisk er der dog intet til hinder for, at kommuner og ministerier gør det nemmere for alle at byde, lyder det fra Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen. Han henviser til en ny udbudslov, som trådte i kraft sidste år

- Den giver langt flere muligheder for at gribe det anderledes og mindre bureaukratisk an. 

Derfor opfordrer han dem, der står for udbuddene, altså kommuner, ministerier og styrelser, til at være mere fleksible.

- Der er deres ansvar, at sikre, at man tilrettelægger udbuddet mest hensigtsmæssigt, siger han.

mk