DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Bredbånd nedlægges i Næstved. Fibia er navnet på NRGis og SEAS-NVEs fælles fibernetselskab, der er blandt Danmarks største.
Foto: Hans Meiniche, Ritzau Scanpix

Fibia politianmeldt for spam. Tre kommuner rundsendte firmaets breve i e-Boks

Uden forudgående samtykke modtog mindst 9.646 borgere Fibia-reklame formidlet af kommuner.
7. MAJ 2020 13.19

LOLLAND / ODSHERRED / KALUNDBORG: Lolland, Odsherred og Kalundborg kommuner har via e-Boks sendt breve ud til en række borgere og opfordret dem til at overveje at bestille fibernet fra Fibia. Udsendelsen er sket i samarbejde med Fibia, oplyser Forbrugerombudsmanden, der nu har politianmeldt Fibia for at overtræde spamforbuddet i markedsføringsloven.

Fibia har accepteret at betale en bøde på 964.600 kr. for henvendelserne. Mindst 9.646 borgere har modtaget sådan en opfordring fra kommunerne i deres e-Boks.

I brevene fra kommunerne stod der blanet andet: 'Dette brev er en servicemeddelelse fra xx Kommune med en opfordring til at støtte etableringen af højhastighedsinternet i og omkring xx område… Derfor er det vigtigt, at du som borger tager stilling til om du/i ønsker at fremtidssikre dit område… Hvis ikke der er tilstrækkelig opbakning sender Fibia gravemaskinerne videre til nye områder…'

Kun ved samtykke

Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at kommunerne sendte brevene på Fibias opfordring og i samarbejde med Fibia, og at Fibia derfor har overtrådt spamforbuddet. Fibia sendte forslag til teksten til kommunerne, kom derefter med flere tekstforslag og bad om at se brevene inden afsendelsen. Fibia sendte desuden adresselister med modtagere til kommunerne.

- Virksomheder må kun sende reklamer via elektronisk post, hvis modtageren har givet samtykke til at modtage reklamerne. Så simpel er loven vedrørende spam. Fibia kan ikke omgå spamforbuddet ved at få kommunerne til at skrive til borgerne via e-Boks, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Forbrugerombudsmanden har indstillet en bøde til anklagemyndigheden svarende til 100 kr. pr brev.

ka