DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Carsten Andreasen, Ritzaufoto.

Fibernet på Læsø uden støtte

Usikkerhed om betingelserne for 10 mio. kr. i lån til fibernet på Læsø har fået kommunen til at droppe projektet. I stedet lader man Nord Energi Fibernet alene stå for det
11. MAJ 2017 13.45

LÆSØ: Læsø Kommune har valgt at droppe støtten på 10 mio. kr. fra en statslig lånepulje til at få fibernet ud til alle borgere på Kattegatøen. Midt i projektet fik kommunen en henvendelse fra Nord Energi Fibernet (NEF), at de gerne vil træde ud af aftalen, fordi de vurderer, at de forpligtelser, der følger med statsstøtten, er meget uklare og økonomisk usikre.

Desuden vurderer NEF, at der økonomisk ikke er nogen fordel i det for dem at få tilskud til at lave et åbent fibernet, hvor alle udbydere kan være med.

Kommunen har sagt ja til, at I NEF i stedet selv står for at rulle fibernettet ud, og det medfører, at det kun er de udbydere, NEF laver aftaler med, der vil få adgang til nettet. Foreløbig vil det derfor være Bredbånd Nord/Eniig, der kan tilbyde netadgang til læsøborgerne.

Garanterer fastlandspriser
Kommunaldirektør i Læsø Kommune, Jørgen Vestby Christiansen, er rigtig glad for denne løsning, der sparer kommunen for 10 mio. kr.:

- Vi får så kun en udbyder, men vi får fiber ud til alle borgere, og NEF garanterer de samme priser som på fastlandet, og det tilsagn fra NEF har vi så længe, de er alene som udbyder. Det er fantastisk fint det her, ja det kan ikke være meget bedre, siger Jørgen Vestby Christiansen til dknyt.

Fra byrådsbeslutningen om at droppe støtten og frem til 8. maj, har der været høringsfase, hvor folk kunne komme med indsigelser og spørgsmål.

- Der er i alt kommet i alt fire indlæg, og de giver ikke anledning til at ændre noget. Vi havde også et borgermøde den 3. maj, og det var meget positivt. Ca. 120 deltog, og de var meget tilfredse med tilbuddet, siger Jørgen Vestby Christiansen.

Udenom EU og kommunen
Fibernettet er i fuld gang med at blive lagt ned i jorden på Læsø på kommercielle vilkår uden om EU og kommunen. Også hos NEF er man glade for aftalen uden disse bindinger.

- Inden for de seneste måneder står det mere og mere klart for os, at de forpligtelser, der følger med statsstøtten, er meget uklare og økonomisk usikre. Hverken Erhvervsstyrelsen eller EU har kunnet hjælpe os med at skabe den nødvendige klarhed. Derfor har vi valgt at stoppe før vores advokatomkostninger blev alt for høje, fortæller Christian Frost Lauritsen, direktør i Nord Energi Fibernet, til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Opbakningen fra Læsøs husstande har været så stor, at der ifølge direktøren kan skabes en fornuftig forretning i udrulningen uden statsstøtte.

De første borgere kommer på fibernet i slutningen af juni, og alle skulle være på med udgangen af 2017.