DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Fælles nordjysk maste- og gravepolitik på vej

Region Nordjylland har identificeret 16-45 placeringer, hvor bredbåndsdækningen kan forbedres. Det nøjagtige antal afhænger bl.a. af aktiv interesse fra virksomheder, borgere og kommuner
22. JUN 2016 13.35

NORDJYLLAND: En komplet kortlægning af den mobile bredbåndsdækning i Nordjylland er netop afsluttet. Særlige målevogne har kørt 19.000 kilometer på de nordjyske veje som led i et initiativ fra Business Region North Denmark (BRN), oplyser regionen.

Kortlægningen har vist en generelt god dækning i byerne og lidt dårligere i de mere tyndt befolkede landområder. Den gennemgående tendens er, at hvis der kun stilles krav om én teleleverandør, er der ganske god dækning i hele Nordjylland. Det er dog ikke den samme leverandør der leverer denne dækning i alle områder.

Samtidig er der mange steder udfordringer, hvis kravet er minimum to teleleverandører samt et hurtigere signal på 3G/4G-nettet. Det betyder altså, at langt de fleste nordjyske borgere og virksomheder godt kan få dækning med mobilt bredbånd, men ofte er de tvunget til at vælge den ene teleleverandør, som kan tilbyde dækning i deres område.

Kortlægningen har også identificeret omkring 60 sammenhængende områder i Nordjylland, hvor dækningen med mobilt bredbånd er så mangelfuld, at disse områder nu skal vurderes og analyseres nærmere fortæller den ansvarlige for kortlægningen:

- Det er ikke sådan, at der nødvendigvis skal opsættes master og investeres store summer i dækning i alle disse områder. Vi forventer, at det drejer sig om 16-45 placeringer, hvor grundlaget for forbedringer er til stede. Det nøjagtige antal afhænger bl.a. af aktiv interesse fra virksomheder, borgere og kommuner, siger Thomas Kampmann, projektleder i Region Nordjylland.

Enklere og hurtigere
En af mulighederne er at lette adgangen til at opstille master og opnå gravetilladelser til trådet bredbånd i den enkelte kommune. Og et led i initiativet fra BRN er da også netop, at udarbejde en fælles maste- og gravepolitik for samtlige kommuner i Nordjylland.

- Med en fælles maste- og gravepolitik kan vi reducere de oplevede barrierer i forbindelse med udbygning af den digitale infrastruktur. Intentionen er at gøre det enklere, hurtigere og mere simpelt for ansøgere at få tilladelse til etablering af en mast eller at få en gravetilladelse. På den måde håber vi at kunne styrke samarbejdet med telebranchen ved at tilbyde større gennemsigtighed, forklarer Jette Ganzler Kristensen, digitaliseringschef i Thisted Kommune.

Kortlægningen skal danne grundlag for fremtidige udbud og forhandlinger samt målopfyldelse på såkaldte SKI-aftaler mellem det offentlige og private leverandører.


I perioden januar-maj 2016 har særlige målevogne kørt i alt 19.000 kilometer for at måle mobil bredbåndsdækning i hele Nordjylland og dokumentere behovet for øget tilgængelighed i sammenhængende områder i de nordjyske kommuner, og derved give udgangspunkt for dialog med teleleverandørerne om fortsat udrulning af dækning.

Kortlægningen omfatter alle fire operatører i Danmark og alle tre udbudte teknologier – 2G, 3G og 4G.

Oversigt over kortlægningen findes på www.rn.dk/bedrebredbånd

Projektet har et samlet budget på 5.045.000 kr., hvoraf halvdelen dækkes af Business Region North Denmark, mens den anden halvdel er medfinansiering fra Vækstforum Nordjylland.