DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Enigt Folketing vil have udskiftet forældede it-systemer i Skat

Udskiftning af it-systemer i skattevæsnet kommer til at tage 15 år og koste tocifret milliardbeløb
11. DEC 2018 12.56

En stor del af skattevæsnets it-systemer er pensionsmodne, og samtlige partier i Folketinget er blevet enige om at begynde en udskiftning. Det vil tage mindst 15 år at udføre det omfattende arbejde, og den samlede pris løber op i et tocifret milliardbeløb, oplyser Skatteministeriet.

Aftalen kommer i forlængelse af en rapport fra en ekspertgruppe, som blev offentliggjort i august. Eksperterne nåede frem til, at 70 ud af 200 it-systemer i Skat er forældede, og at der var behov for en udskiftning. Det er de anbefalinger, som Folketinget nu følger.

- Flere af vores it-systemer er mere end 50 år gamle. Derfor er det et første, men vigtigt skridt, at vi nu får taget hul på den kæmpemæssige udfordring. Det er rettidig omhu at få rettet op på det teknologiske efterslæb, der er, så vi fortsat sikrer en stabil og sikker drift af skatteforvaltningens it-systemer, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en kommentar. 

Skats it-systemer er flere gange blevet voldsomt kritiseret. Blandt andet blev it-systemet EFI, der skulle automatisere inddrivelse af gæld, lukket i 2015, fordi det var fyldt med alvorlige fejl. 

De it-systemer, som skal udskiftes, står blandt andet for at håndtere forskuds- og årsopgørelsen. De står samlet for at opkræve omkring 800 mia. kr. i skat om året. 

Regeringen og Dansk Folkeparti har i finansloven for 2019 afsat omkring 612 mio. kr. til at tage hul på udskiftningen af it-systemerne. Pengene er fordelt over fire år frem til 2022. 

Ritzau

Læs aftaleteksten.